Annons
Nyheter

Maja Falk totalfyra i svenska cupen

Tre lopp, tre pallplatser. Säsongsavslutningen i Gällivare var en framgång för UIF:s Maja Falk. Den starka avslutningen gav henne en fjärdeplats totalt i svenska cupen för äldre juniorer.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2012
Med helgens resultat klättrade Maja Falk upp till en fjärdeplats totalt i svenska cupen.
Med helgens resultat klättrade Maja Falk upp till en fjärdeplats totalt i svenska cupen.Foto: Carina Carlzon

– Det är den bästa tävlingshelgen jag har gjort. Jag är väldigt nöjd, säger Maja Falk.

Tävlingarna i Gällivare inleddes med sprint i fredags och där ställdes Maja Falk och Madeleine Thorn mot den nyblivna världsrekordhållaren på 100 meter skidor, Stina Nilsson. Det var förra veckan som den 18-åriga Malungstjejen slog bland annat Marit Björgen, Charlotte Kalla och Kikkan Randall på Bislett i Oslo när ett sprintlopp på 100 meter kördes.

Annons

När det handlade om sprintprolog på Hellnerstadion slog Maja Falk den nykorade världsrekordhållaren och hade den andra snabbaste tiden, drygt tre sekunder efter Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, som var rappaste åkaren i prologen.

– I finalen la jag mig trea efter Stina Nilsson och Evelina Settlin från start men på upploppet ryckte de lite och fick några meters marginal. Det är nog det bästa sprintlopp jag har gjort, säger Maja Falk.

På placeringen efter Maja åkte Madeleine Thorn i mål.

Pallplaceringarna fortsatte för Maja Falk under helgen. I lördagens 2,5 kilometer, fri stil, blev hon tvåa och det gav ett bra utgångsläge inför söndagens jaktstart, tio kilometer.

– Vi blev ganska snabbt en klunga som jagade ledande Evelina Settlin som hade ett försprång på åtta sekunder och vid varvningen, fem kilometer, var vi nästan ikapp, säger Maja.

Det var en tuff banan med långa utslagsgivande backar som mötte åkarna i Gällivare och Maja Falk beskriver loppet med "jojo-åkning", den som var uppe och drog ena stunden släppte efter en stund och då var det dags för nästa åkare att dra klungan en stund.

– I en av backarna på slutet fick "Madde" en lucka och vi orkade inte jaga ikapp henne, säger Maja.

Falk åkte i mål som trea, hennes tredje under den sista tävlingshelgen i svenska cupen.

Om tävlingssäsongen är slut för Maja Falk är inte klart. Hon funderar på start i SM-tremilen på lördag i Torsby men har inte bestämt sig hundraprocentigt än.

Madeleine Thorn slutade femma i svenska cupen. UIF:s Andreas Svensson, som fått större delen av säsongen spolierad på grund av skada, slutade på 31:a plats totalt i den yngsta juniorklassen. Lovisa Gunterberg, UIF, slutade 47:a i den yngsta juniorklassen.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons