Annons

Leo Sandberg nära att försvara titeln

Han har vunnit sex eller sju tävlingar tidigare i år. Men på hemmaplan fick Leo Sandberg nöja sig med andrapriset.
– Allt stämde inte i finalen, säger han.
motorsport • Publicerad 26 oktober 2019
Starten går i juniorernas A-final. De båda Volvo-bilarna tar kommandot, med Leo Sandbergs Saab på tredje plats.
Starten går i juniorernas A-final. De båda Volvo-bilarna tar kommandot, med Leo Sandbergs Saab på tredje plats.Foto: Jonas Emtervall

Leo Sandberg tog något överraskande hem segern i förra årets upplaga av Pekka power race. Nu hade Ulricehamn MK-föraren siktet inställt på att försvara titeln i juniorklassen.

Det började också bra. Samtliga tre heat i grundomgången slutade med segrar för den nyblivne 17-åringen.

Annons

Då körde han ändå i en lånad bil.

– Jag hann inte få ihop min egen bil, så jag hittade några som var snälla nog att dela med sig. Det var en jättelagom bil för den här tävlingen.

Att hans ordinarie bil är en Opel och detta var en Saab verkade inte spela någon roll.

– Den gick bra och var rätt lik de andra bilarna jag kört, säger Leo Sandberg.

Leo Sandberg var nöjd överlag, men också lite besviken över att missa segern.
Leo Sandberg var nöjd överlag, men också lite besviken över att missa segern.Foto: Jonas Emtervall

Ja, något större fel på Veronica Salstens fordon var det sannerligen inte. Ägarinnan tog själv storslam då hon grejade tre raka heatsegrar i damklassen och sedan vann A-finalen i överlägsen stil.

Leo Sandberg hade på förhand goda chanser att kopiera Salstens bedrift. Men i juniorklassens A-finalen ställdes han för första gången mot tuffaste konkurrenten Emil Larsson, som också stoltserade med tre raka heatsegrar.

Larsson tog starten i sin bakhjulsdrivna Volvo, närmast före Emil Karlsson, också han i en Volvo. Leo Sandberg kom iväg som trea och fastnade sedan ett tag bakom Karlsson, vilket gjorde att Emil Larsson fick en rejäl lucka.

– Jag gjorde så gott jag kunde, men allt stämde inte i finalen. Det var för långt att jaga ikapp, säger Sandberg.

Du fick ingen perfekt start?

– Jag tror ändå att jag var bästa framhjulsdrivna i starten, men det är tufft mot de bakhjulsdrivna. Starten är deras grej. Sen gjorde han (Emil Larsson) en smart drag och tog alternativspåret innan jag hann komma ikapp honom. Jag hade behövt vara närmare där.

Leo Sandberg i sin för dagen inlånade Saab.
Leo Sandberg i sin för dagen inlånade Saab.Foto: Jonas Emtervall
Annons

Även om det ”bara” blev en andraplats på hemmabanan, kan Leo Sandberg se tillbaka på en både lyckad och hektisk säsong.

– Det är alltid segern som gäller. Jag tror att jag har vunnit sex eller sju tävlingar i år. Det här är 27:e tävlingen jag är med i, köra folkrace är det enda jag gör. Jag och pappa hinner inte med något annat.

Två tävlingar återstår av Leo Sandbergs juniortid – i Skene nästa helg och Luciaracet i Jönköping i december. Nästa år blir han senior och kan räkna med ännu tuffare motstånd.

– Det finns många bra juniorer och många kommer att klara sig där också. Men det är fler bra åkare som är med i seniorklassen, säger han.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons