Nyheter

Långlopp i söder viktiga för Vasaloppet

Ulricehamnsloppet Den snörika vintern lockar skidåkarna till tävlingsspåret. Till glädje för Vasaloppet.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2010
Långlopp i Västergötland och Småland lockar massorna. Här starten i Västgötaloppet för två veckor sedan.
Långlopp i Västergötland och Småland lockar massorna. Här starten i Västgötaloppet för två veckor sedan.Foto: 

Vi upplever den mest snörika och temperaturmässigt kallaste vintern på många år i södra Sverige. För arrangörerna av vinterns långlopp innebär det rekorddeltagande. Stråkenloppet, Västgötaloppet, Rallarloppet med flera för Vasaloppet seedningsgrundande tävlingar har i vinter lockat upp mot 1 000 åkare.

– Vi vet att Vasaloppet är en morot för motion och hälsa för folk i hela Sverige. När vasaloppsåkarna kan förbereda sig på ett bra sätt genom träning och tävling gynnar det alla. Både deltagare och oss som arrangörer, säger Jonas Bauer som är vd för Vasaloppet.

Bauer och hans team i Mora upplever tidernas högtryck när det gäller intresse för Vasaloppet och kringarrangemang under vasaloppsveckan.

– I veckan passerade vi 52 500 anmälda och det är en rekordsiffra vi inte själva vågat tro på. 50 000 har länge varit en drömgräns för oss. Att förra årets vasaloppsvecka bjöd på jämnt och bra väder med fina förhållanden spelar in. Det i kombination med den fantastiska vintern och att det nu pratas Vasaloppet året runt ligger till grund för rekordet, säger Jonas Bauer.

När Bauer får höra att Ulricehamnsloppet lockar Oskar Svärd, Martin Larsson med flera toppåkare lyfter han fram en annan viktig faktor för Vasaloppet.

– TV-sändningarna från FIS Marathon cup är enormt viktiga för långloppen och för elitåkarna. De betyder mycket för både mindre arrangörer och för Vasaloppet, säger han.

Organisationen kring Vasaloppet besöker få andra långlopp under vintern. Trots att de egentligen skulle vilja.

– Det hade varit roligt om någon kunde kommit till exempelvis Ulricehamn på söndag. Vasaloppet finns representerade på många tävlingar genom åkare från klubbarna IFK Mora och Sälens IF men vår i övrigt lilla organisation hinner inte med sådana besök vintertid, tyvärr.

Snöbrist i Mora

Här i södra Sverige ligger snön halvmeterdjup. I Mora däremot råder det snöbrist. Förra veckan startades operation snökörning för att förbättra vasaloppsspåret från Oxberg till Mora. Snödjupet på delar av sträckan var då bara sju centimeter. Ett snöfall under den gångna helgen har sänkt tempot på snökörningen och arrangörerna har nu bara en önskan. Ett kortvarigt mildväder så att den kalla snön packas i spåret.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.