Länghems basket har fått ett lyft

Efter självklara Borås och Kinna är Länghem det tredje basketfästet i Sjuhärad. Efter några år utan seniorverksamhet gör herrlaget nu succé i seriespelet, där uppflyttning till division 3 hägrar.
basket • Publicerad 10 mars 2018
Simon Toivonen leder Länghems basket både på planen och vid sidan. Mot Adrian satte den spelande tränaren 31 poäng.
Simon Toivonen leder Länghems basket både på planen och vid sidan. Mot Adrian satte den spelande tränaren 31 poäng.Foto: Jonas Emtervall

Simon Toivonen har spelat division 1-basket i Borås i flera säsonger. Nu pustar han ut efter en klar seger för moderklubben Länghem, där han själv har spelat huvudrollen.

”Från början var tanken att bara spela och ha roligt. Men sen har intresset varit så stort, vi är nästan 20 man i väldigt blandade åldrar som är med, och många är bra basketspelare”

Den spelande tränaren sätter inte mindre än 31 av Länghems poäng i den komfortabla 70–50-segern mot BK Adrian basket boys.

– Det här är det enda spelande laget i serien. De försöker spela basket och det passar oss bättre. Vi är ju inte så stora och många av lagen spelar tufft och fult, det passar oss inte så bra, säger Simon Toivonen.

Trots detta har Länghem bara förlorat två matcher på hela säsongen. Andraplatsen i höstens grundserie har kvalificerat laget för Grupp A, där man nu gör upp om seriesegern med Lundby och Tynnered. Alla tre lagen står på åtta poäng och Länghem har de båda antagonisterna på hemmaplan i de två sista omgångarna.

– Vi är obesegrade här hemma och målsättningen är väl att vinna serien nu. Två lag går upp och det vill vi göra, säger Simon Toivonen.

Riktigt så kraftfullt spände inte klubben bågen från början, men comebacksäsongen har varit över förväntan på flera olika sätt.

bild 1/6
Tuffa tag under korgen. Här tampas Länghems Albin Mattsson med en motståndare.
Pontus Timonen har kommit hem till Länghem efter flera års collegespel i USA.
Samtidigt som det smäller en del är stämningen vänskaplig. Här får Pontus Timonen hjälp upp.
Didrik Kastberg i en dribblingsräd.
Tuffa tag under korgen. Här tampas Länghems Albin Mattsson med en motståndare.

– Från början var tanken att bara spela och ha roligt. Men sen har intresset varit så stort, vi är nästan 20 man i väldigt blandade åldrar som är med, och många är bra basketspelare. Det har också varit lättare att få folk att åka med på bortamatcher än jag hade trott, trots att det kan vara sent på vardagskvällar i Göteborg, säger Simon Toivonen och fortsätter:

– På hemmamatcherna kommer det en hel del folk, många säger att de har saknat basketen. När det är så stort intresse runt omkring, är det också roligt att jobba för att basketen ska bli större.

Hur klarar ni division 3 om ni skulle gå upp?

– Jag tror faktiskt att det passar oss bättre. Det är bättre basketspelare på den nivån och i och med att vi är små kan vi spela på ett annat sätt än i fyran. Jag tror att vi hade gjort oss bra i division 3.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.