Annons
Nyheter

Kylan gör Tranehovs konstgräsplan vågig

Tjälskador gör ena halvan av konstgräsplanen vågig i Tranemo. Även i Dalstorp har man problem med ojämn fotbollsplan.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2013
En känsla av vågor på ett böljande hav infinner sig man tittar på konstgräsplanen i Tranehov.FOTO: Carina Carlzon
En känsla av vågor på ett böljande hav infinner sig man tittar på konstgräsplanen i Tranehov.FOTO: Carina CarlzonFoto: 

När Limmared skulle möta Gällstad i en träningsmatch i fredags valde Limmared att flytta spelplatsen från konstgräset på Tranehov till Dalshov istället. Rejäla ojämnheter på planen var orsaken till flytten.

– Ena halvan av Tranehov är en katastrof just nu, den går inte att spela på, säger Limmareds tränare Peter Svensson.

Annons

Eftersom Limmared visste om att det fanns ledig tid på Dalshov flyttades matchen dit istället.

– Förra vintern såg Tranehov ut som Dalshov gör i dag och man blir ju lite orolig hur planen kommer att vara nästa år i Dalstorp, säger Peter Svensson.

Anledningen till ojämnheterna är att vattnet, som inte rinner in i dräneringsrören, ligger kvar i marken och vid rejäl kyla fryser det och den utvidgning som sker när vattnet blir till is gör att konstgräset trycks uppåt.

– Vi hade samma problem förra vintern och då blev vi oroliga och hörde av oss till olika företag som jobbar med konstgräsplaner och fick svaret att det brukar bli bättre ju äldre planen blir, säger Janne Larsson, ordförande i fotbollssektionen i TIF.

Det som kan hända när planen har några år på nacken är att vattnet snabbare letar sig långt ned i marken och då blir det inte några tjälskador alls, eller åtminstone inte lika påtagliga.

Även på Dalshov har spelare och ledare märkt av hur det gröna plastgräset är ojämnt.

– Vi har lagt våra dräneringsrör längsgående med planen och därför påverkar det inte spelet på samma sätt som i Tranemo, där rören ligger tvärsöver planen, säger Bengt Magnusson i Dalstorp.

Förra helgen frågade Bengt Magnusson domaren i matchen mellan Dalstorp och Kinna om planen skulle bli godkänd för seriespel i det skick som den befann sig i just då och fick svaret att domaren hade sett betydligt värre tjälskador på konstgräsplaner där det spelats tävlingsmatcher.

– Det sämsta klimatet för konstgräsplaner är sträng kyla och inte någon snö. Då tränger tjälen djupare ner i marken, säger Bengt.

Värme är lösningen på problemet och den enda klubbarna kan göra i dagsläget är att knyta tummarna och be till vädergudarna om mildare temperaturer.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons