Nyheter

"Konstsnö kostar även om det finns natursnö"

Att tillverka snö kostar pengar. Frågan är – vem skall betala?
Nyheter • Publicerad 4 februari 2010
Fredrik Fridmar betalar gärna för ett åkkort på Lassalyckan.
Fredrik Fridmar betalar gärna för ett åkkort på Lassalyckan.Foto: 

Inga åkkort? Ingen snö. Det är hur verkligheten ter sig för Snösäkert, föreningen som svarar för skidanläggningen i Sanatorieskogen och där konstsnötillverkningen ingår.

I nuläget finns det i princip endast en inkomstkälla för att täcka tillverkningskostnaden och det är försäljning av åkkort. Något som dock har debatterats ganska flitigt, både lokalt och i övriga landet, efter att en privatperson i Dalarna överklagat ett kommunalt beslut om avgift för skidspår och Naturvårdsverket sedan gjort ett uttalande som stöder den klagande.

Snösäkert, eller Ulricehamns skidallians som det hette från början, var en av de första som började ta betalt för att låta folka åka på sitt konstsnöspår. Något som inte givit upphov till protester under de år som verksamheten pågått, enligt ordföranden Lars–Åke Thor.

– Det har aldrig kommit några klagomål till oss när vi är där uppe. Snarare är det väl så att många är tacksamma för att det faktiskt finns skidspår snöfattiga vintrar.

Men i år är det väl knappast snöfattigt?

– Med facit i hand så behövde vi inte gjort snö i vinter, det är rätt. Men vi har inte haft en sådan här vinter sedan 1992 och det var väl ingen som heller räknade med det när det frös till i december. Därför drog vi igång tillverkningen så fort vi kunde.

Förstår du om folk undrar varför de skall betala för att åka i spår där det inte används konstsnö?

– Vi vill ha betalt för att folk åker i vårt konstsnöspår och inget annat. Men i både fem– och tiokilometersslingorna ingår konstsnöspåret och då vill vi ha betalt för det.

Även på golfbanan?

– Nej. Alla som vill åka i de spår vi gjort på golfbanan får självklart göra det utan behöva betala för det. Jag måste också få tillägga att vi aldrig går runt och kollar vem som betalat och vem som inte gjort det. Utgångspunkten är att folk skall tycka om att åka skidor i våra spår, för då tror vi att de uppskattar det vi gör och därefter väljer att betala en slant. Ingen skall avstå från att åka skidor bara för att det blivit en diskussion om konstsnöspåret.

Nu är en utbyggnad av konstsnöannläggningen på gång och därmed också en översyn av driften och organisationen vid Lassalyckan. Vad händer om politikerna säger att ni inte får ta betalt?

– Då blir det förhandlingar. Men jag tror ärligt talat att det inte blir några bekymmer. Alla vill ha tillgång till ordentliga skidspår i Ulricehamn.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.