Nyheter

Kompakt orientering i idrottshall

Tjockmattan var sankmark och innebandymål var tecknade som staket. När Gällstadbygdens SOK tränade orientering inomhus var det tvära svängar och spetsad kartläsning.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2011
Tjockmattan var skön som pausställe mellan träningsloppen. Här vilar August Abrahamsson och William Bodin
Tjockmattan var skön som pausställe mellan träningsloppen. Här vilar August Abrahamsson och William BodinFoto: Carina Carlzon
Morgan Bodin delar ut kartor till de orienteringssugna killarna William Bodin och August Abrahamsson.
Morgan Bodin delar ut kartor till de orienteringssugna killarna William Bodin och August Abrahamsson.Foto: Carina Carlzon
Kartan över Gällstads idrottshall var i skala 1:400.
Kartan över Gällstads idrottshall var i skala 1:400.Foto: Carina Carlzon
August Abrahamsson satsar för fullt på träningen.
August Abrahamsson satsar för fullt på träningen.Foto: Carina Carlzon
Alva Abrahamsson har fullt fokus på nästa kontroll.
Alva Abrahamsson har fullt fokus på nästa kontroll.Foto: Carina Carlzon
William Bodin tar en av de 28 kontrollerna.
William Bodin tar en av de 28 kontrollerna.Foto: Carina Carlzon

– Hallå, den piper inte!

August Abrahamsson, 9 år, undrar varför inte hans pinne fungerar när han ska ge sig ut på dagens andra banan i Gällstads idrottshall.

Morgan Bodin, tränare i GSOK, hjälper honom med stickan som registrerar kontrolltagningen och strax kan August ge sig ut på jakt efter 28 kontroller i idrottshallen.

Plintar, bänkar, mattor, innebandymål och basketkorgar är några av de saker som han kan orientera sig efter. Banläggaren Morgan Bodin har gjort tre olika kartor till dagens träning och efter två heat är det dags för ombyggnad.

– Dagens längsta bana är 800 meter, säger han.

När inte löpsträckorna blir särskilt långa ligger istället fokus på kartläsning. Alla 13 deltagare får en ordentlig utmaning i kartpassning i idrottshallens kompakta miljö.

I söndags var det andra gången som föreningen genomförde inomhusorientering.

– Jag läste om det i Skogssport, orienteringsförbundets tidning, och tyckte det var värt att prova, säger initiativtagaren Morgan Bodin.

Så länge is och snö täcker marken ute är träning på idrottshallsgolv det som gäller. Klubben har kört ett skidorienteringspass men skidor, stavar, karta och balans är många ingredienser för unga barn att hålla reda på.

August Abrahamsson springer det snabbast han kan mellan kontrollerna och när han gått i mål blir tjockmattan en skön viloplats fram till nästa träningslopp.

– Det är första gången jag orienterar inomhus och det är roligt, säger han.

Han har orienterat i två år och på den tiden har han lärt sig de flesta karttecknen. Några svårigheter med att tyda dagens symboler hade han inte och blir det som August vill är han med på kommande inomhusträningar också.

Totalt var det 13 deltagare i söndags och den yngste var fem år. Ett gäng föräldrar var också med och provade på kartläsning inomhus.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.