Annons
Nyheter

Klubbar vill göra om fotbollsserier

Åsarp-Trädet och Skepplanda gör gemensam sak. Klubbarna hoppas få till en förändring av division 4-serierna nästa säsong och har därför lämnat in ett eget förslag.
Nyheter • Publicerad 11 november 2014

I förbundets förslag hamnade Åsarp-Trädet i den norra herrfyran, medan Skepplanda placerades i den södra. Det var ingen av klubbarna tillfreds med.

ÅT vill gärna spela seriematcher mot lokalt motstånd som UIFK, Gällstad, Annelund och Fristad. Skepplanda vill å sin sida inte gå miste om derbyn mot Göta och Edet.

Annons

I klubbarnas förslag delas Västergötland därför in i en västlig och en östlig grupp, till skillnad från i förbundets förslag där det är den mer traditionella uppdelningen norra–södra som gäller.

Åtta lag i den västra serien har sitt ursprung i den södra serien, medan lika många i den östra kommer från det norra ursprungsförslag. I klartext handlar det om att Gällstad, Ulricehamn, Fristad och Annelund byter plats med Göta, Edet, Trollhättans FK och IFK Trollhättan.

– Eftersom det blir fler matcher av derbykaraktär för många lag tror vi att intresset för serierna kan höjas om vårt förslag går igenom. Vi har skojat lite om att det blir cykelavstånd till många matcher i så fall, säger Joakim Gustavsson, ordförande i Åsarp-Trädet.

Något omfattande lobbyarbete har än så länge inte skett. Men Joakim Gustavsson räknar med att det kommer att hinnas med innan representantskapsmötet i Vårgårda den 25 november, då seriesammansättningen ska spikas.

– Jag har redan varit kontakt med Gällstad och de ville se själva förslaget innan de tog ställning. Gällstad får väl lite längre resor i en östserie, men jag vet att de tidigare uttryckt att det vore kul att få möta lite nya lag. De som är mest negativt inställda är förmodligen Boråsklubbarna, säger Joakim Gustavsson.

Från UIFK är tongångarna försiktigt positiva.

– Spontant låter det intressant och jag avfärdar det absolut inte på stående fot. Sen finns det ju mycket tradition i sådant här. För oss känns det ju mer som ett derby att möta Kinna än Falköping, även om avståndet är klart längre. Man är väl lite fast i Sjuhäradstänket, säger Magnus Löfdahl, i UIFK:s sportgrupp.

Det färska föreningsförslaget skulle också – på pappret – jämna ut serierna en smula. I ursprungsförslaget såg den södra serien sportsligt tuffare ut, med fyra lag som kommer från division 3. Med en öst–väst-fördelning blir det två lag från trean i varje serie.

– Det är också en poäng, även om sådant är livsfarligt att säga. För då kan man ge sig fasen på att man åker upp till Åsarp-Trädet och blir totalt överkörda i första matchen, säger Magnus Löfdahl och skrattar.

Västra

Alingsås (s), Byttorp, Dardania (s), Edet (n), Gerdsken (s), Göta (n), Kinna, IFK Trollhättan (n), IFK Örby (s), Skene (s), Skepplanda (s), Trollhättans FK (n).

Östra

Annelund (s), Edsvära-Norra Vånga (n), Elmer-Fåglum (n), Falköpings FK (n), Fristad (s), Gällstad (s), IFK Mariestad (n), Skultorp (n), Tidaholms Goif (n), Ulricehamns IFK (s), Ulvåker (n), Åsarp-Trädet (n).

Division 4-grupperna enligt förslag från Åsarp-Trädet och Skepplanda. Placering i ursprungsförslaget inom parantes.

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons