Nyheter

Kinesiskt Vasalopp med konstsnö

Det finns ingen snö att träna på och ingen snö på tävlingsorten. Men Bertil och Lennart ser ändå fram emot resan.
– Det blir en upplevelse att åka till Kina.
Nyheter • Publicerad 28 december 2011
? Jag tog ledigt de här dagarna bara för att kunna träna, säger Lennart Nilsson (till höger) som tillsammans med Bertil Andersson står på ett snöfritt Lassalyckan. FOTO: Leif Fjellström
? Jag tog ledigt de här dagarna bara för att kunna träna, säger Lennart Nilsson (till höger) som tillsammans med Bertil Andersson står på ett snöfritt Lassalyckan. FOTO: Leif FjellströmFoto: Leif Fjellström

Att åka runt halva jordklotet för att åka Vasaloppet anser vi vanligtvis inte som något exeptionellt. Men visst känns det lite märkligt när det gäller svenskar som drar iväg åt andra hållet men ändå har Vasaloppet som mål? Två som gör exakt detta är Bertil Andersson och Lennart Nilsson. För i dag går flyget som tar dem till Kina och det kinesiska Vasaloppet.

Bertil: – Det skall bli kul och samtidigt lite spännande.

Att de två nu skall åka till Kina har sitt ursprung i att Lennart för tre år sedan åkte det italienska långloppet Marcialonga med ett gäng från Borås SK och som då pratade om att åka till Kina när dess Vasalopp firade tio år.

Lennart: – Jag snackade med Bertil om detta efter senaste Vasaloppet. Vi var sedan med på en informationskväll och efter den så bestämde vi oss för att åka.

Det kinesiska Vasaloppet arrangeras i Changchun, som ligger knappt 100 mil nordöst om Peking, och loppet är cirka 52 kilometer. Alltså lite drygt halva längden av det svenska Vasaloppet och bör därför inte vara något problem för två träningsglada skidmotionärer. Om det inte varit för en sak – den totala avsaknaden av snö.

Bertil: – Jag har väl skött träningen något sånär. Men det har inte blivit något på vanliga skidor utan all åkning har varit på rullskidor och totalt har det blivit cirka 30 mil.

Lennart: – För min del så har jag varit i skidtunneln i Torsby en helg och en helg på snö i Dalarna. Det var även åkbart någon dag uppe på golfbanan och då blev det några varv där.

Det där med snöbrist är något som även är aktuellt i Changchun. För trots att det brukar vara stadig kyla neråt -15°C, så körs loppet på konstsnö.

– Det snöar inte mycket där så arrangörerna får nästan alltid göra egen snö, säger Lennart.

Vad är det som lockar med ett kinesiskt Vasalopp?

Lennart: – För mig så är det själva resan som är grejen. Det bli kul att få vara med om det här jubileet med lite banketter och festligheter.

Bertil: – Detta är väl egentligen enda chansen att få komma till Kina och få se något av landet. Jag tror aldrig det hade blivit aktuellt annars.

Resan för de båda åkarna och deras fruar tar tio dagar och man åker via Köpenhamn till Peking, för att därifrån ta nattåget till Changchun. Nyårsdagen blir det uppladdning, vallatest och lite sightseeing.

Lennart: – Vi får göra det mesta förarbetet och preparerandet här hemma eftersom vi inte kan plocka med oss en hel vallautrustning på planet.

Efter väl genomfört lopp dagen därpå, så blir det sedan snabbtåg tillbaka till Peking. Där det blir några dagar för utflykt till kinesiska muren, vandra i Den förbjudna staden och gå i affärer.

Lennart: – Så lätt packning som möjligt på vägen dit så vi får plats med kläderna vi skall köpa.

Något mål för själva loppet?

Bertil: – Att ta sig runt.

Lennart: – Bli så bra som möjligt.

Finns det några orosmoment?

Lennart: – Eftersom jag har svårt att sova utanför den egna sängen så är frågan om jag kan sova på planet och nattåget.

Bertil: – Jag är mest orolig för tidsomställningen eftersom det skiljer sju timmar mellan Ulricehamn och Peking.

Det finns fler lokala skidåkare som tänker ta sig igenom det kinesiska Vasaloppet. Ingvar Svensson, Tvärreds IF och Bo Gustafsson, Hössna IF, är enligt uppgifter också anmälda till loppet, liksom Ulricehamns IF:s Samuel Norlén. Fast i hans fall så nog målsättningen högre än att bara ta sig runt

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.