Annons
Nyheter
I fredags såg Melvin Abrego Villeda KFUM spela match för första gången. Hittills har killen från El Salvador gjort tre träningar med laget.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2011
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Landslagsspelare, meste målskytt i El Salvador och två gånger utnämnd till Centralamerikas bäste spelare. Melvin Abrego Villeda har en lång meritlista. Till saken hör att sporten handboll inte är stor i El Salvador. I fallande ordning är det basket, fotboll och volleyboll som gäller i landet.

– Jag började spela handboll när jag var 20 år. Jag såg en träning efter att min basketträning var slut och tyckte det såg roligt ut, säger Melvin Abrego Villeda.

Annons

Talang för bollidrotten med kroppskontakt och mål fanns. Snart hade Melvin en landslagsplats, hans främsta styrka på planen var genombrott.

Kunskapen i genombrott har han visat på de tre träningar han hittills gjort med KFUM. Sedan en och en halv vecka bor han i Ulricehamn. Kärleken förde honom från huvudstaden San Salvador till staden vid Åsunden.

– Sverige är ett bättre land än El Salvador och jag vill leva med Frida, säger Melvin om den långväga flytten.

Omställningen från livet i den myllrande huvudstaden med ständig sommar till småstadslunk i Ulricehamn, där minusgrader för tillfället råder, är förstås stor.

– Jag har aldrig upplevt vinter, än mindre sett snö, förrän jag kom hit. Nu har jag testat pulka och är sugen på att lära mig snowboard, säger Melvin.

Förutom anpassning till det svenska klimatet och lära sig sociala koder pluggar Melvin svenska. Nio timmar har han studerat språket hittills. Vad heter du och hej då är två fraser som fastnat.

På handbollsträningarna har han ibland svårt att förstå hur övningarna ska genomföras.

– Jag ställer mig vid sidan av och tittar hur de gör.

Skillnaderna i handbollsnivå är som sagt stora mellan Sverige och El Salvador.

När övergångspapprena är klara blir det några matcher för Melvin i KFUM:s U-lag före han tar en plats i A-laget, tror KFUM:s tränare Ulf Holmström

Annons

– Han har bra speluppfattning, teknik och kan skjuta med båda händerna. Men han behöver några fler träningar i kroppen, säger Ulf Holmström.

Ålder: 32 år.

Familj: Sambo med Frida Linderoth.

Gör: Lär sig svenska och vill i framtiden jobba med grafisk design som han utbildat sig inom.

Position på planen: Vänster nio.

Kuriosa: Träffade Frida Linderoth i USA när hon studerade där och Melvin var på besök i landet.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons