Söndag: Så blir svenska stafettlagen

I söndagens världsupstafetter på Lassalyckan åker Hanna Falk i det svenska andralaget och Viktor Thorn i herrarnas förstalag. Båda kör sista sträckan.
längdskidor • Publicerad 26 januari 2019 • Uppdaterad 27 januari 2019
Rikard Grip och Hanna Falk i samspråk efter 10-kilometersloppet. Falk lämnade då klartecken till att åka stafett i morgon.
Rikard Grip och Hanna Falk i samspråk efter 10-kilometersloppet. Falk lämnade då klartecken till att åka stafett i morgon.Foto: Jonas Emtervall

Den norska landslagsledningen var snabb med att släppa sina stafettlag, men den svenska diton dröjde lite med sina uttagningar. Först klockan 16.40 kom beskedet.

Sverige ställer upp med dubbla lag både på herr- och damsidan. För hemmafavoriten Hanna Falk, som var 33:a och sjätte bästa svenska i 10-kilometersloppet blir det liksom förra gången i Ulricehamn en sistasträcka. Den här gången blir det dock i andralaget.

I damernas förstalag åker i tur och ordning. Evelina Settlin, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Jonna Sundling. Återstår att se hur den kvartetten står sig mot Norges stjärntäta förstalag, där OS-mästaren på 10 kilometer, Ragnhild Haga inte får plats.

Viktor Thorn, som var bäste svenske herråkare med sin 23:e plats, tar hand om sista sträckan i förstalaget. I laget ingår även Calle Halfvarsson, som precis kommit tillbaka från en förkylning och nu tar sig an första sträckan. Jens Burman och Daniel Rickardsson är övriga åkare.

Tanken var från början att Oskar Svensson skulle åka i ett av stafettlagen. Men han känner sig ännu inte helt återställd efter sjukdom och avstår därför.

Norges uppställning med Hans Christer Holund (elva i dag), Didrik Tönseth (trea), Sjur Röthe (femma) och Simen Hegstad Krüger (tvåa) ser väldigt stark ut.

Främsta utmanare blir Ryssland, som hade fem åkare bland de 18 bästa i 15-kilometersloppet. Som pallkandidater får även Frankrike räknas, efter en mycket stark laginsats på lördagen. Bakom segraren Maurice Manificat fanns ytterligare fyra fransmän bland de 22 bästa.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.