Jonatan bemästrade havets våg
Tävlingen Lilla Tjörn runt samlar runt 300 båtar och är en förövning till den stora årliga kölbåtstävlingen Tjörn runt. I år fanns för första gången en klass för accessjolle, en lättseglad och i stort sett ovältbar båttyp, och det var i den som Jonatan Sjögren från Ulricehamn seglade. Det var faktiskt första gången överhuvudtaget som Jonatan seglade i havet.
– Jag var ändå inte så nervös. Det var rätt mycket vind och lite strömt på slutet men jag tycker nog att det gick rätt bra, sammanfattar Jonatan.
Linus Nilsson fanns med i båten som backup om något skulle gå snett. Han behövde aldrig aktiveras.
– Det gick hur bra som helst. Sittbrädan lossnade vid ett tillfälle men Jonatan löste det perfekt. I segling uppstår det alltid problem och det viktigaste är att man kan lösa dem snabbt på egen hand, säger Linus.
– Båten tog in lite vatten men det var bara att styra, ösa och köra, skrattar Jonatan.
Av de 15 seglarna i klassen kom Jonatan Sjögren på åttonde plats. Just resultatet är inte det viktigaste i en tävling av den här typen.
– Lilla Tjörn runt innebär inte bara segling utan är ett stort arrangemang att uppleva. Det innebär möjlighet för ungdomarna att växa inte enbart som seglare utan även som individer, säger Ulrika Hilldén, ledare i UKSS.
Hilldén kan berätta att UKSS har två accessjollar. De är inköpta för pengar från Ulricafonden och för mångfaldspengar från Ulricehamns kommun. Jollarna har givit möjlighet för funktionshindrade att stifta närmre bekantskap med seglingssporten.
Jonatan Sjögren har fått mersmak på havssegling och vill gärna segla i salta böljor igen.
– Det går aldrig att ha tråkigt när man seglar. Det är det bästa med den här sporten, säger han.
Även Daniel Brorsson startade i tävlingen. Efter lite småstrul på vägen fick han assistans av Karl-Åke Ragnarsson och de båda seglade hela tävlingssträckan tillsammans.
Ulricehamns kappseglingssällskap driver projektet ”Ge fler chansen att segla” och har införskaffat två accessjollar samt utbildat ledare för att ta emot seglare med funktionsnedsättningar.