Annons

Jenny fokuserar på stafetterna

Hon låter inte orienteringen styra livet. Jenny Johansson siktar ändå på att hjälpa UOK i de stora stafetterna.
Sport • Publicerad 25 mars 2010
Det är inte längre skogen som är viktigast för Jenny Johansson. Göteborg med jobb och sambo går före.
Det är inte längre skogen som är viktigast för Jenny Johansson. Göteborg med jobb och sambo går före.Foto: Henrik Erickson

Till helgen är det dags för orienterarnas riktiga säsongsstart i form av danska Spring cup. För även om det normalt kan finnas några tidigare tävlingar, så är Spring cup i alla fall den första som samlar hela världseliten. Ulricehamns OK ställer upp med två herr– och två damlag och i ett av de senare så kommer Jenny Johansson att finnas. Men det är inte med tanke på någon elitsatsning som Jenny nu gör årsdebut.

– Egentligen så har jag väl inte varit tillbaka på den riktiga elitnivån sedan jag skadade mig på tiomila 2007, säger Jenny.

Annons

Det var under den tävlingen som Jenny tog sig runt banan med en delvis avsliten hälsena och som orsakade stora problem under tävlingarna året efter. Förra året så blev det en markant nertrappning beträffande antalet tävlingar och det verkar bli en upprepning den här säsongen.

– Det blir samma satsning på samma nivå som i fjol. Jag siktar på en hygglig form så att jag kan göra bra insatser i de stora klubbstafetterna och tränar trots allt ganska bra. Man kanske kan kalla mig för en elitmotionär? säger Jenny.

Från att tidigare ha följt ett mycket strikt upplägg beträffande träningen så är det nu ett annat upplägg som gäller.

– Nu är träningen mer en social grej för mig. Jag har inte elittänket kvar alls beträffande träningen och orienteringen styr inte längre mitt liv.

Hur bra är du på en nationell nivå?

– Jag har fortfarande kapacitet att prestera hyggliga resultat. Men det är stor skillnad mellan att vara bland topp tre eller att bli någonstans mellan fyra och tia.

Är det något du saknar?

– Både och. Jag lever att ganska skönt liv nu men samtidigt så finns inte spänningen och adrenalinkickarna kvar. Det är svårt att hitta dessa i vardagen och jag saknar kanske ett mål att satsa mot. Vissa bitar i elitidrotten går inte att ersätta eftersomr den utövas i en speciell miljö. Vad jag absolut inte saknar däremot är planerandet – mitt liv styrdes efter orienteringen.

Hur länge kommer du att fortsätta på din nuvarande nivå?

– Så länge jag tycker det är roligt. Orientera kommer jag nog alltid att göra men det finns andra saker jag prioriterar högre just nu. Familj och jobb kommer före.

Annons

Kommer du att fortsätta springa i UOK:s färger?

– Nu tar jag bara ett år i taget när det gäller orienteringen och nu är det UOK som gäller. Jag ser väl ingen anledning att byta klubb men det är inte skrivet i sten att jag skall vara kvar i klubben. Det hänger på hur klubben satsar, vad de andra tjejerna gör och hur min situation är just då.

Jenny Johansson

Ålder: 33.

Familj: Sambo med Patrik Martner.

Bor: I lägenhet i Göteborg.

Jobbar: Som geolog med inriktning vatten på företaget Aqualog.

Meriter: Ett guld, fem silver och två brons från VM. Två guld och två silver från EM. Fyra guld, sju silver och två brons från SM.

Aktuell: Gör årspremiär vid Spring Cup i Danmark till helgen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons