Nyheter

”Jag gillar när det är hoppigt”

Buggies unga dansstjärnor är överens. Att dansa är det roligaste som finns.
– Jag gillar när det är hoppigt, säger Elin Andersson.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2011
Så glad kan man bli av dans.
Så glad kan man bli av dans.Foto: Labrini Stavrekas
Jonathan Brolin och Elin Andersson är i farten.
Jonathan Brolin och Elin Andersson är i farten.Foto: Labrini Stavrekas

Stenbockshallen är fylld med folk. Dansparen gör sig redo för att äntra golvet. Publiken på läktaren vet vad som väntar. Vissa sitter nervöst och väntar på att få se sina barn svepa fram på dansgolvet. En del är där för att få en glimt av någon bekant eller för att de helt enkelt älskar dans i allmänhet. Musiken strömmar ur högtalarna. Klassen bugg barn i den regionala tävlingen ska inledas. 11-årige Jonathan Brolin dansar tillsammans med Elin Andersson, snart 10 år. Efter den första rundan var det nöjda miner hos duon.

– Det gick jättebra men vi glömde att le, säger Elin.

– Vi gjorde ändå vårt bästa. Viktigast är att ha kul och träna upp sig, tillägger Jonathan.

Dansparet har nu dansat tillsammans i ett år och de är medvetna om varandras styrkor. Enligt Elin är Jonatan skicklig på att föra. Elin å sin sida är bra på att hålla takten säger Jonathan. Att duon verkligen brinner för dansen är tydligt. På frågan vad som är så kul med dans säger Elin:

– Att man får dansa är roligt. Man blir jätteupphetsad och glad. Innan jag går in på dansgolvet är jag taggad och pirrig.

– Jag tycker också att det är roligt men jag dansar för att hålla mig lite i form också, säger Jonathan.

När det gäller dansen har de två ungdomarna olika bakgrund. Jonathan kommer från en riktig buggfamilj. Hans mamma, två systrar och bror har alla dansat. I Elins familj är dansen inte lika vanlig. De två danstalangerna är i början av sina danskarriärer. Men om man ska tro duon kommer det dröja länge tills de slutar dansa.

– Jag kommer att dansa tills jag blir jättegammal, säger Jonathan tvärsäkert.

Det fanns fler Buggiepar som visade upp sig under tävlingen. Adrian Marthinsen och Fannie Wiktorsson var en aning nervösa.

– Jag trodde faktiskt att det skulle vara fler barn som dansade och mer folk på läktaren, säger Adrian.

Tävlingspremiären klarades galant och de var glada efteråt.

– Det är kul att röra på sig. Vi klarade oss bra, säger Fannie.

Dans har fått ett uppsving den senaste tiden. Många ledare upplever att TV-program och annat lett till att dans blivit lite mer inne bland ungdomar.

– Brottarkillar dansar i TV vilket har gjort det mer okej och ballare att dansa som kille. Det finns också en positiv trend med dansbandsmusik också. Många ringar på vattnet gör att det blivit ett uppsving och det har förändrats helt klart, säger Andreas Sandberg från Linköpings Bugg & Rock’n’Roll klubb.

Buggie har sammanlagt 75 barn som går kurser i klubbens regi. Men klubben vill locka till sig ännu fler.

– VI jobbar aktivt för att få hit fler ungdomar, speciellt killar. Vi har bland annat ett Buggieparty på fredag. Där hoppas vi inspirera och locka till oss fler. Vi kommer även att erbjuda dans till andra klubbar inom andra sporter som kan ha nytta av konditions- och koordinationsträning, säger Evalena Åström.

Labrini Stavrekas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.