Annons
Nyheter

Ingen byggstart av friidrottsanläggning nästa år

Någon friidrottsanläggning kommer inte att byggas under nästa år. Däremot öppnar Mattias Josefsson (S) för att en behovsutredning genomförs.
Nyheter • Publicerad 13 november 2014
Ansatsmattorna till höjdhoppet är allt annat än funktionsdugliga vid Ulrikaskolan där friidrottsklubben bedriver sin utomhusträning.
Ansatsmattorna till höjdhoppet är allt annat än funktionsdugliga vid Ulrikaskolan där friidrottsklubben bedriver sin utomhusträning.Foto: Carina Carlzon

Den segdragna frågan om en friidrottsanläggning i Ulricehamns kommun kommer inte få sitt slutgiltiga svar under det här året.

När kommunens budget för nästa år antas i kommunfullmäktige den 24:e november pekar allt på att ett bygge av en friidrottsanläggning inte kommer att starta 2015.

Annons

– Alla investeringar ställs mot varandra och nu har det uppkommit en situation där bron över Ätran vid Bronäsområdet i Ulricehamn är totalt utdömd och måste renoveras under 2015. Renoveringen beräknas kosta 15 miljoner kronor och den investeringen går före byggstart av en friidrottsanläggning, säger Mattias Josefsson.

En friidrottsanläggning fanns med i investeringsplanen för budgeten 2014 och låg då med 20 miljoner kronor på år 2015.

– En behovsutredning av vad för typ av anläggning som behövs är det vi först behöver göra och den utredningen kan mycket väl starta under nästa år, säger Mattias Josefsson.

Ulricehamns friidrottsklubb har drivit ärendet om en friidrottsanläggning under många år och redan när Vistavallen planerades fanns det planer på en löparbana runt huvudplanen. Vid en lokaliseringsutredning för en ny skolidrottsplats 2000/01 förordades att en kombinerad skol- och friidrottsarena skulle byggas vid Tingsholmsgymnasiets grusplan. När Lassalyckans idrottsområde planerades fanns en friidrottsanläggning med i det planprogram som presenterades och arenan grovprojketerades. I slutändan föll friidrottsarenan bort och istället tillkom en ishall.

– En friidrottsanläggning kommer att utnyttjas av betydligt fler än enbart friidrottsklubbens medlemmar. Då friidrott ingår som ett moment i skolidrotten skulle anläggningen användas av Ulrikaskolan, Bogesundsskolan, Stenbockskolan och Tingsholmsgymnasiet, säger Pernilla Nimmermark, ordförande i Ulricehamns friidrottsklubb.

I dagsläget bedriver friidrottsklubben sin utomhusträning vid Ulrikaskolan där 60-metersbanan är gropig och sliten vilket innebär att det finns risk för att halka och skada sig. Längdhoppsgropen saknar sand och erbjuder inte någon mjuk landning. Någon rundbana finns inte och det går inte att träna höjdhopp eller stavhopp eftersom ansatsmattorna är blankslitna.

– Den kondition som den befintliga anläggningen befinner sig i är så dålig att det finns risk för skador och olyckor, säger Pernilla Nimmermark.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons