Annons
Nyheter

Hon ska leda konståkarna in i framtiden

Ines Berginc. Så heter den slovenska tränaren som ska leda Ulricehamns konståkningsklubb in i framtiden. I augusti börjar hon på sitt nya jobb.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2014
I Lassarinkens B-hall kommer Ines Berginc att spendera mycket tid från augusti och framåt. Ulricehamns konståkningsklubbs nye heltidstränare vill både utveckla showverksamheten och åkarnas teknik.Foto: Jonas Emtervall

Sedan i onsdags i förra veckan och fram till i går har Ines Berginc varit på plats i Ulricehamn. Hon har träffat UKK:s styrelse, bekantat sig med stan, hållit i några träningspass och så klart även sett lördagens vårshow i Lassarinken.

– Jag har haft fina dagar här. Och vädret har varit bra, jag hade faktiskt tagit med mig paraply, säger Ines Berginc och skrattar.

Annons

Hon är 29 år gammal och har en ungdoms- och juniorkarriär på toppnivå bakom sig. Den aktiva karriären gav hon upp i samband med att hon började studera för ett tiotal år sedan.

– Jag tävlade i 15 år i Slovenien, både i nationella och internationella tävlingar. Jag var nationell mästare som junior och blev tvåa totalt i European Criterium där man samlar poäng i tävlingar runt om i Europa, säger Ines Berginc.

Hon pratar bra engelska och kan även lite svenska efter ett år som utbytesstudent i Jönköping. Hon har tränat unga åkare tidigare och har också gedigen erfarenhet av uppvisningsåkning.

– Det som är nytt för mig är att det var så många åkare med i showen här. Jag har inte arbetat med så många på en gång tidigare. Jag var med på Paradise on Ice två gånger i Mexiko och i shower i Frankrike, Italien och Spanien. Jag ska försöka göra showen här ännu bättre.

Hur vill du annars utveckla klubben och åkarna?

– Jag vill lära dem de tekniska aspekterna i hopp och snurrar. Jag vill att de ska klara tester och kanske också kunna åka på internationella tävlingar.

Samtidigt är det väl en balansgång med tanke på att åkarna är i olika åldrar och på olika nivåer?

– Absolut, man får se varje åkare för sig.

Hur kan det då komma sig att Ulricehamns konståkningsklubb vände blickarna ända till Slovenien när man skulle anställa en ny huvudtränare?

– Det var faktiskt en tjej i Trollhättan, Maria Johansson, som tipsade om Ines. Sen kontaktade vår ordförande Stefan Kristoffersen henne och berättade att vi hade en annons ute. Så blev hon en av våra sökande, säger kassören Gerd Johansson.

Annons

Lite headhunting, alltså?

– På sätt och vis var det så. Bland de som sökte var det hon som såg allra bäst ut för klubbens profil. Vi började med lite intervjuer på Skype och telefon och sen bestämde vi att hon skulle komma hit. Nu har vi träffats och det känns jättebra, säger styrelseledamoten Markus Håkansson.

Ines Berginc första arbetsuppgift när hon anländer i början av augusti blir att ta sig an Steam camp. UKK har gjort en offensiv mot de egna åkarna och erbjuder dagläger till rabatterat pris.

– Sen kör vi igång med vanliga träningar direkt efteråt. Vi kommer att komma igång tidigare än någonsin och det vinner alla på, säger Markus Håkansson.

Ålder: 29

Bor: Just nu i Jesenice i Slovenien

Familj: Singel

Yrke: Ekonom med inriktning mot marknadsföring, konståkningstränare på heltid från augusti

Kuriosa: Från Jesenice, som är ungefär lika stort som Ulricehamn, kommer även NHL-stjärnan Anze Kopitar i Los Angeles Kings.

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons