Annons
Nyheter

Hemvändare ska lyfta golfklubben mot eliten

Stans bäste golfare kommer hem. Robert Jonasson representerar åter moderklubben Ulricehamns GK. För klubben innebär det en rejäl satsning på årets junior-SM.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2014
Foto: 
Robert Jonasson är tillbaka där allt började, i Ulricehamns GK. Här tränar han puttning i klubbens nyrenoverade träningslokal.
Robert Jonasson är tillbaka där allt började, i Ulricehamns GK. Här tränar han puttning i klubbens nyrenoverade träningslokal.Foto: Jonas Emtervall

– Det känns jättebra. I Borås är ju elitgubbarna egentligen de enda man har pratat med. Men när man kommer hit upp är det tanter, gubbar och alla möjliga intresserade som hejar och tycker det är kul att det gick bra för en på någon tävling. Alla är jättetrevliga, säger Robert Jonasson.

Det var för fyra år sedan som han bytte moderklubben Ulricehamn mot Borås för att kunna öka sin golfsatsning. Bland annat lockade junior-SM-spel.

Annons

Numera kan även UnGK erbjuda sådana möjligheter. Klubben kommer i år att ha ett lag med i junior-SM och även ett seniorlag i seriespel. Robert Jonasson blir bäste spelare och ankare i båda lagen.

– Robban kommer att vara en förebild för våra juniorer i år. Tillsammans med vår pro Rasmus Artursson bär han ett tungt ansvar. Vi hoppas att deras sätt att agera kommer att fungera som en morot för de unga spelarna, säger UnGK:s klubbchef Henrik Karlsson, som är noga med att påpeka att satsningen junior- och seniorsatsningen inte innebär någon stor kostnad för klubben.

I juniorlaget får 20-årige Robert Jonasson att få lagkamrater som i flera fall är sju eller åtta år yngre än honom själv.

– Jag kommer ihåg när jag själv började spela golf, då var det ju väldigt många duktiga spelare i Ulricehamn. Då såg man ju verkligen upp till dem och ville komma upp till elitlaget, säger han.

Förutom lagspel med Ulricehamn går hans individuella satsning vidare och i år är det främst spel på nordiska Ecco tour och svenska Nordea tour som gäller.

Förra året blev det en niondeplats som bäst på den svenska touren. Robert Jonasson vann också minitourtävlingen Skydda Open på sin nygamla hemmabana och satte under Golfveckan ett svårslaget banrekord i Ulricehamn med 62 slag – nio under par.

– Jag gjorde mitt första år som proffs och är nöjd med året. När jag slog banrekordet kände jag verkligen att jag kan gå riktigt lågt. Jag hade kanske gjort 66 innan, men det var på en sällskapsrunda.

Uttrycket proffs signalerar kanske ett liv i sus och dus, men så är det verkligen inte för en golfare utanför de internationella tourerna. Det är nästan omöjligt att kunna leva enbart på prispengar. I stället krävs deltidsarbete eller stark stöttning från sponsorer.

– På tävlingarna försöker jag bo billigt eller hemma hos någon jag känner, men det blir ändå mycket pengar för resor och anmälningsavgifter. Förra året jobbade jag en del, men i år hoppas jag att jag hittar tillräckligt med sponsorer så att jag kan satsa fullt ut på golfen, säger Robert Jonasson.

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons