Nyheter

Hemmadominans i Tranemoloppet

Trots barmarken, eller just därför, kom många åkare till Tranemoloppet, där ihärdiga människor lagt ut snö i rekordmängd.
Nyheter • Publicerad 7 januari 2013
Foto: 

Det var rekordkänsla över antalet anmälda åkare till Tranemoloppet, liksom över mängden tillverkad snö för att få till spår. Över 200 åkare kom från både när och fjärran.

– Vi har gjort 15 000 kubikmeter. Tur att vi har lagt ut så mycket, en hel del har smält, säger Ingemar Josefsson, plockandes nummerlappar i målfållan.

Och det blev en bra runda att åka på.

– Slingan är 2,5 km och det är brett och gott om snö, säger tävlingsledaren Per Sjögren.

I vanlig ordning startade de yngsta först på förmiddagen. Sedan gick det i åldersordning ända upp till H70. Ungdomsklasserna samlade flest deltagare, största gänget var cirka 25 i H11-12.

Hemmaklubben Tranemo IF syntes väl i både deltagande och sedan på prispallen. Exempelvis blev det dubbelt Tranemo i topp i både H11-12 och H 15-16. Isak Lieback vann H11-12 före Hugo Sjögren och i H15-16 vann Erik Lieback, över minuten före Ludvig Holmberg över 5 km.

– Tyckte det gick lite segt faktiskt, säger Erik Lieback efter målgången.

Men skidorna måste ha gått ganska bra ändå, eller?

– Det var ganska löst, främst i kurvorna, men det gick jättebra, säger Erik.

I D15-16 blev det mycket jämnare mellan ettan och tvåan. Agnes Berglund från UIF startade tidigt och gick in på en ledartid, men skulle den hålla? Johanna Hagström från Falköpings AIK SK låg bra till men var knappa sekunden efter Agnes i mål. Och det var inte första gången det handlade om sekunder åkarna emellan.

– Förra året var vi väldigt jämna, säger Agnes Berglund.

Och hur hade hennes dag i spåret varit?

– Det var ganska tungt i spåren. Det gick lättare att åka vid sidan om, speciellt nerför, säger Agnes.

När det sedan kom till H21-klassen var det bara åkning vid sidan om spåret som gällde för vinnaren. Tranemos Markus Jönsson stakade sig igenom alla sex varven och vann med tre minuters marginal till tvåan Erik Johansson från samma klubb. En dubbelseger till för Tranemo med andra ord.

– Hade ingen fästvalla alls. Kände ganska tidigt att det gick bättre utanför spåren, säger Marcus Jönsson efter målgången.

Även andra sorters utmärkelser delades ut denna söndag i skidspåret. Tranemos Erik Finnskog fick stipendium för rullskidåkning från skidförbundet. Det delades ut av Niklas Wiik, representerande Västergötlands skidförbund. Stipendiet är på 7000 kr.

– Jag är inte med själv och tar ut, men det delas ut till lovande ungdomar för att stimulera till fortsatt satsande, säger Niklas Wiik.

Leif Dahl
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.