Nyheter

Hanna saknar sprinten

Imorgon åker Hanna Falk upp till Bruksvallarna för säsongspremiär. Det blir en annorlunda start på tävlingsåret för sprintstjärnan som kör ett distanslopp.
Nyheter • Publicerad 9 november 2011
Tävlingssuget är stort hos Hanna Falk och hon kommer med en helt frisk och pigg kropp till helgens tävlingspremiär. Det knä som ömmade lite under tidig höst stör henne inte längre.
Tävlingssuget är stort hos Hanna Falk och hon kommer med en helt frisk och pigg kropp till helgens tävlingspremiär. Det knä som ömmade lite under tidig höst stör henne inte längre.Foto: Aas, Erlend

Det råder snöbrist i Sverige och skidpremiären i Bruksvallarna har dragits ned till endast ett distanslopp för damer respektive herrar.

– Det är tråkigt att det inte blir någon sprint men det hade inte blivit rättvisa förhållande att köra sprint på den lilla snö som finns, säger Hanna.

På söndag är det tio kilometer fri stil som gäller för UIF:s skidstjärna och även om det inte är specialdistansen ser Hanna fram emot tävlingspirr i magen. Efter en lång försäsong vill hon inget hellre än att dra på sig nummerlappen och köra tävling. Få mäta sig mot de övriga åkarna i Sverige.

Vis av förra säsongen kommer Hanna till premiären med något fler vilotimmar i bagaget. När tävlingarna drog igång för ett år sedan kände Falk sig stundtals sliten och för att undvika den upplevelsen igen har hon mer eller mindre tvingat sig själv till fler träningsfria dagar. För två veckor sedan hade hon en sjudagarsperiod med bara tio träningstimmar. För en elitskidåkare är det rena semestern.

När landslagskompisarna drog till Östersund för en vecka sedan för att träna på sparad snö valde Hanna att stanna kvar vid en Sveriges snösäkraste platser istället, skidtunneln i Torsby. Hon har varvat pass i tunneln med löpning och styrketräning.

Hanna hoppas kunna byta ut slingan i tunneln mot skidåkning utomhus snart. Förhoppningen från hennes sida är att mer snö, naturlig eller konstgjord, ska lägga sig tillrätta i Bruksvallarna för då förlänger hon vistelsen i den jämtländska skidorten och stannar kvar på ett läger direkt efter tävlingspremiären.

Söndagens tio kilometer är startskottet för Hannas tredje seniorsäsong, en säsong, som till skillnad från hennes två tidigare, inte innehåller något internationellt mästerskap.

– En bra placering i den totala sprintcupen är min målsättning. Jag vill åka något distanslopp i världscupen också men fokus ligger på flera bra sprintlopp i världscupen.

Först ska premiären klaras av.

H21

Emil Ekman, Ulricehamns IF

Erik Johansson, Tranemo IF

Markus Jönsson, Tranemo IF

Mattias Karlsson, Ulricehamns IF

Linus Larsson, Ulricehamns IF

Samuel Norlén, Ulricehamns IF

Erik Wickström, Ulricehamns IF

D21

Emilie Cedervärn, Ulricehamns IF

Hanna Falk, Ulricehamns IF

Madeleine Thorn, Ulricehamns IF

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.