Nyheter

Hanna Falk knäckte Petra Majdic

Petra Majdic har varit i stort sett oslagbar på stakspurt de senaste vintrarna. I dag detronierades slovenskan. Hanna Falk spurtade hem sin andra världscupseger.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2010
Det blev en vecka i glädjens tecken för Hanna Falk efter succén i världscupdebuten.
Det blev en vecka i glädjens tecken för Hanna Falk efter succén i världscupdebuten.Foto: BT/Lennart Magnusson

Segern på den lätta banan i Düsseldorf i december var ingen engångsföreteelse för Hanna Falk. I estländska Otepää, på en tuff klassisk bana, tog hon sin andra världscupseger för säsongen.

I både semifinal och final var det en kamp mellan Falk, Petra Majdic och finskan Aino-Kaisa Saarinen. Majdic kunde i den sista stigningen i finalen skaffa en ledning med ett par meter men i nedförsbacken in mot stadion gled Falk ifatt. Efter halva upploppsrakan var hon jämsides. Någon meter före mål var hon först.

I arrangörens intervju direkt i TV efter finalen fick Falk frågan hur hon kunde slå Petra Majdic.

– Jag är stark på slutet av loppen, var Hannas enkla svar.

I semfinalen kom Hanna Falk in på upploppet mellan Petra Majdic och Aino-Kaisa Saarinen. En meter före mållinjen fällde hon fram högerbenet och blev finalklar.

Majdic, Saarinen och Falk gjorde upp om de två direktplatserna till finalen och alla tre stakade frenetiskt på det långa flacka upploppet. Efter att i 10-15 meter varit sida vid sida lade slovenskan Majdic och Hanna Falk i en extra kick och med bra målgångar förpassade de kvalvinnaren Saarinen till tredje plats.

Falk fick mycket beröm av SVT:s expert Anders Blomqvist redan under kvartsfinalen. Hanna tog starten men backade sedan ned i rygg på finskan Saarinen och lät henne göra grovjobbet. Dessa båda var överlägsna och kunde mot slutet slå av på takten.

I prologen varHanna Falk knappa tre sekunder efter finskan Aino-Kaisa Saarinen som var snabbast. Åktiden var tre minuter och 13 sekunder för Saarinen.

Magdalena Pajala var snabbare än Falk, med sjätte tid, medan Anna Olsson, Ida Ingemarsdotter och Lina Andersson alla var några sekunder efter. Alla svenskor är vidare till kvartsfinal

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.