Annons

Hagström lycklig tvåa på hemmaplan: ”Magiskt att det är i Ulricehamn”

För tre veckor sedan såg en VM-plats ut att vara långt borta. Efter två succéhelger – med en andraplats på hemmaplan är Johanna Hagström nära en VM-trupp.
– Det känns som att jag har en fot inne, säger UIF-stjärnan.
Skidsport • Publicerad 6 februari 2021 • Uppdaterad 8 februari 2021
Johanna Hagström och Maja Dahlqvist firar sina pallplatser i damernas fristilssprint. UIF-stjärnan kom tvåa när Dahlqvist tog sin första världscupseger i karriären.
Johanna Hagström och Maja Dahlqvist firar sina pallplatser i damernas fristilssprint. UIF-stjärnan kom tvåa när Dahlqvist tog sin första världscupseger i karriären.Foto: Pernilla Rudenwall

Johanna Hagström var snabbast i prologen – och näst snabbast i finalen. Efter andraplatsen, hennes bästa placering någonsin på en världscup, var hon sprudlande glad i den mixade zonen.

– Jag har inte fattat eller smält vad som har hänt ännu. Det är en världscup och de bästa är nästan med, det är bara Norges VM-trupp som saknas. Jag kände mig stark i dag och det var så roligt att köra, säger UIF-stjärnan.

Annons

Hur högt rankar du det här i karriären?

– Det här är nästan något av det största jag har gjort. Jag har varit på pallen tidigare, men då fattades de bästa från Sverige och Norge. Men det här är så häftigt, och att det är på hemmaplan i Ulricehamn är magiskt. Om någon hade sagt till mig för fem år sedan att jag skulle komma tvåa så hade jag sagt: ”Nähe, inte kommer jag vara det”. Även om jag har drömt om det. Det är så himla häftigt.

Hagström, som gick på skidgymnasiet i Ulricehamn, har prickat in formen lagom till att VM-laget ska tas ut. Förra helgen gjorde hon sin världscupstart för säsongen och kom fyra i sprintfinalen. Denna gången var hon uppe på pallen. Något som stärkt hennes tro på att få en biljett till Oberstdorf om ett par veckor.

– Jag har visat vilken potential jag har och även om det är skejtsprint i dag (läs lördag) så åkte jag bra förra helgen. Jag hoppas att de ser det och tar med det. Det är så häftigt att man ens är nära att bli uttagen till ett VM och det känns som att jag har en fot inne.

Johanna Hagström och Jonna Sundling, längst till höger i bild, krokade ihop under starten av finalen.
Johanna Hagström och Jonna Sundling, längst till höger i bild, krokade ihop under starten av finalen.Foto: Pernilla Rudenwall

I alla heat valde Johanna Hagström att dra klungan. I finalen fick hon dock vänta tills hon kom fram till Torget innan hon lade in stöten och klev förbi slovenskan Eva Urevc. Hon fick dock inte behålla ledningen speciellt länge. Maja Dahlqvist, som kom att vinna sin första världscupsprint, gled förbi Hagström i kurvorna innan stadion.

– Jag kände mig väldigt bra, men ändå smet Maja förbi och jag kände att jag kunde vila och spara lite energi bakom henne. Men då var hon väldigt stark på slutet och jag är så himla glad för hennes skull och att hon fick sin första världscupseger. Det tror jag betyder mycket för henne, säger Hagström.

Hanna Falk gjorde ett starkt upplopp när hon gled i mål som fyra.
Hanna Falk gjorde ett starkt upplopp när hon gled i mål som fyra.Foto: Pernilla Rudenwall

Hagström lyckades hålla amerikanskan Jessie Diggins bakom sig över mål – och även lagkompisen Hanna Falk som kom fyra.

– Hanna är helt fantastisk och hon har lärt mig så himla mycket och det var kul att hon var i final. Det var bara synd att hon inte kunde stå på pallen tillsammans med mig, säger Hagström.

Hon fortsätter:

– Hennes fjärdeplats är fantastisk då hon haft mycket motgångar med ryggen, det är ett stort steg för henne och det unnar jag verkligen henne.

Annons

Falk hade inför helgen på hemmaplan problem med ryggen på nytt och var osäker på om hon skulle starta. Det var även Johanna Hagström som haft problem med luftrören sedan helgen i Falun.

Maja Dahlqvist och Johanna Hagström fick sällskap av Jessie Diggins på pallen.
Maja Dahlqvist och Johanna Hagström fick sällskap av Jessie Diggins på pallen.Foto: Pernilla Rudenwall

– Jag var lite orolig för i onsdags och torsdags kändes det inte jättebra och tänkte att det inte skulle bli någon tävling. Men i morse kände jag att nu kör vi.

Någon timma efter finalen kom beskedet att Johanna Hagström får köra teamsprint i Sveriges andralag i morgon tillsammans med Jonna Sundling. Men under söndagsmorgonen kom beskedet att Hagström valt att stå över sprintstafetten och hon ersattes av Hanna Falk.

– Jag ville spara mig inför SM och kanske också ett VM. Jag vill låta lungorna hinna läka lite, säger hon när UT når henne på måndagseftermiddagen när hon är tillbaka på Lassalyckan efter blixtvisit hemma i Falköping.

Hon berättar att hon, i nuläget, siktar på att ställa upp i onsdagens sprint och torsdagens masstart. Men hon kunde ha missat SM-tävlingarna i Borås av andra anledningar än strulande luftrör.

– Jag vaknade upp i panik i lördags och kom på att jag glömt att anmäla mig. Då skrev jag ett akutmejl om att jag missat det och det fixade sig, säger Hagström.

Johanna Hagström var en glad tvåa.
Johanna Hagström var en glad tvåa.Foto: Jonas Emtervall
Jasmin FrljevicSkicka e-post
Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons