Annons
Nyheter

Gymnastik för alla åldrar

Hiten Hollywood hills strömmar ur högtalarna. Tjugo damer gör ryggövningar i Blidsbergs bygdegård. Ett spädbarnsgny tränger igenom den finska låten.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2012
Bebisen var yngst på gymnastiken i Blidsberg och när passet började närma sig sitt slut efter närmare en timma ville barnet vara nära sin mamma.
Bebisen var yngst på gymnastiken i Blidsberg och när passet började närma sig sitt slut efter närmare en timma ville barnet vara nära sin mamma.Foto: Carina Carlzon

– Nu vill jag att ni gör en eller två repetitioner fler än förra gången, säger instruktören Anna-Lena Kjellman från sin plats uppe på scenen.

Några i den 20 personer stora gruppen suckar lite tungt. Alla tar i efter sin förmåga men det ser ut som tre-stegs-armhävningen är en extra påfrestning för majoriteten i gruppen.

Annons

Jämnt fördelade över parkettgolvet i bygdegården ligger mjuka mattor som utövarna på gymnastikpasset använder när de ska ligga på rygg, mage eller stå på knä. I tisdags förmiddag var det fjärde gången som Anna-Lena Kjellman höll sitt dagpass och gensvaret har överträffat hennes förväntningar.

– Jag trodde vi skull bli sex-sju personer här på dagtid och några fler på onsdagskvällarna men förra onsdagen var det 37 personer här på kvällen och totalt, med tisdagen, hade jag 65 personer som gympade. Helt oväntat, säger Anna-Lena Kjellman.

Anna-Lena har använt gymmet som finns på bottenvåningen i bygdegården sedan i september men saknade ett gymnastikpass. Med stor ledarefarenhet, från främst fotboll, gjorde hon ett gymnastikprogram med hjälp av sin dotter och satte upp lappar om passet i gymmet och lokalen där postboxarna finns. Tydligen räckte marknadsföringen mer än väl för sedan starten för en månad sedan har antalet gympautövare stadigt ökat och när det varit som mest på onsdagskvällarna har utrymmet knappt räckt till.

Lokalen är bokad till och med mars månad ut men hänger intresset kvar hos de som tränar lovar Anna-Lena att ställa upp som ledare.

När armarna fått sin muskelträning genom bland annat armhävningar är det dags för en pulshöjare. Mattorna tas bort från golvet och stegkombinationer med tillhörande armrörelser gör att andhämtningen hos deltagarna ökar. Alla armar sträcks inte åt samma håll jämt men det stör inte helhetsintrycket. Alla gör efter sin förmåga.

Den nyblivna mamman längst bort i lokalen avbryts till slut av bebisen som ledsnat på sin plats i hårdliften. Väl i mammans famn tystnar knorrandet och dagens yngsta deltagare presenterar sig genom att, med mammas armar omkring sig, vara med på några benövningar.

– Vi har haft tre generationer på några pass. Den äldsta deltagaren är 92 år och två tjejer som går i klass fem har varit med, säger Anna-Lena Kjellman.

Varje onsdagskväll har det varit någon man med på passet men klart är att kvinnor tilltalas mest av träningsformen.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons