Guide: sex utländska stjärnor att hålla koll på

De svenska åkarna lär så klart få det största stödet på Lassalyckan. Men där bakom finns gott om storstjärnor att hålla ögonen på. UT listar sex utländska åkare som lär göra avtryck i tävlingarna.
Längdskidor • Publicerad 25 januari 2019
Lillehammer  20181202.Therese Johaug har krossat allt motstånd i säsongsinledningen.
Lillehammer 20181202.Therese Johaug har krossat allt motstånd i säsongsinledningen.Foto: Tore, Meek
Foto: Markku Ulander

Aleksander Bolsjunov, Ryssland

Ålder: 22

Segrar i världscupen: 4

Antal pallplatser: 10

Den unge Aleksander Bolsjunov hör till ledargestalterna i det starka ryska laget som kommer till Ulricehamn. Vilken distans det handlar om verkar inte spela någon roll, OS tog han medalj både på sprinten och femmilen. Vintern inledde Bolsjunov med dubbla segrar i Ruka, och han har legat i täten i den totala världscupen under stora delar av säsongen.

Foto: Terje, Pedersen

Sjur Røthe, Norge

Ålder: 30

Segrar i världscupen: 3

Antal pallplatser: 13

Rutinerade Røthe har ofta legat i skymundan i det stjärntäta norska laget, men hans skidteknik har beskrivits som ett skolboksexempel. De tre världscupsegrarna han har på kontot har alla kommit i individuella fristilslopp, så tävlingen i Ulricehamn lär passa honom perfekt.

Foto: Adam Ihse/TT

Alex Harvey, Kanada

Ålder: 30

Segrar i världscupen: 7

Antal pallplatser: 27

Den populäre kanadensaren vann här för två år sedan och sa själv att tävlingarna kändes som ett VM. Under vintern har han inte riktigt fått till det i distanstävlingarna, men Ulricehamn kan vara ett perfekt tillfälle att ändra på det. För två år sedan passade nämligen Lassalyckans flacka bana honom perfekt. Frågan är hur han står sig med årets uppdaterade – och tuffare – banprofil.

Foto: Terje, Pedersen

Therese Johaug, Norge

Ålder: 30

Segrar i världscupen: 48

Antal pallplatser: 106

I sin comeback-säsong efter dopningsavstängningen har Therese Johaug krossat allt motstånd. Redan innan juluppehållet hade hon radat upp fem segrar på fem distanslopp. Eftersom hon var avstängd för två år sedan blir lördagens lopp hennes första i Ulricehamn, och frågan är om hon får ut hela sin kapacitet på den något lättare banan.

Foto: Terje Bendiksby.

Krista Pärmäkoski, Finland

Ålder: 28

Segrar i världscupen: 5

Antal pallplatser: 25

Krista Pärmäkoski är att räkna med i varje tävling hon ställer upp i. Under OS i Pyeongchang tog hon medalj på på alla tre distanstävlingarna med ett silver och två brons. Den här säsongen har finländskan radat upp topp 6-placeringar, men pallplatserna har uteblivit. Kanske kan hon ändra på det i Ulricehamn – sist det begav sig blev hon tvåa efter Marit Bjørgen.

Foto: Tore, Meek

Ingvild Flugstad Østberg, Norge

Ålder: 28

Segrar i världscupen: 11

Antal pallplatser: 53

Ingvild Flugstad Østberg har gått från att vara en sprintåkare av högsta klass till att bli en distansåkare i världstoppen. Med 52 pallplatser i karriären börjar hon faktiskt bli en av de mest meriterade i världscuphistorien. Tillsammans med Johaug lär hon vara ett givet ankare det norska favoritlaget under söndagens stafett.

Fotnot: statistiken avser t.o.m. 16 december 2018.

Victor Hultgren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.