Nyheter

Grönahög centrum under sommaren största evenemang

Med uppåt 2 500 deltagare kommer Grönahög att vara platsen för bygdens största evenemang i år.
– En positiv händelse för oss som bor här.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2013
Senast som ungdomens tiomila arrangerades i bygden var för fyra år sedan och då fanns det en hel del militärtält i Berg, Tranemo kommun.
Senast som ungdomens tiomila arrangerades i bygden var för fyra år sedan och då fanns det en hel del militärtält i Berg, Tranemo kommun.Foto: Jan Pettersson
Ingvar Klasson är glad över att få stå värd för U10?mila i augusti.
Ingvar Klasson är glad över att få stå värd för U10?mila i augusti.Foto: Leif Fjellström

Första helgen i augusti kommer Nyarps gård i Grönahög att bli centrum för bygdens, sett till deltagarantalet, största evenemang när ungdomens tiomila–tävling (U10–mila) avgörs där. Ulricehamns OK och OK Tranan arrangerar vart fjärde år den ambulerande tävlingen och varannan gång hos respektive klubb. 2009 hade Tranan värdskapet för tävlingen och nu är det alltså UOK:s tur att ha det på sin karta. Man har valt att använda en reviderad DM–karta från 2003 och med Nyarp som tävlingscentrum.

– Det här blir en positiv händelse för Grönahög. Här händer ju inte mycket annars så det kommer bli ett kul avbrott, säger Ingvar Klasson, som äger Nyarp och därmed också marken där tävlingscentrumet kommer att vara.

Du hade inga betänkligheter att upplåta marken när det gäller så många deltagare?

– Inte alls. UOK kontaktade mig för två år sedan och berättade hur man hade tänkt sig upplägget. Vi kollade hur området såg ut efter flera veckors ihållande regn och det är bra dränering där så det blir inga problem. Varken för de som skall vara där eller för mig efteråt. Föreningarna har skött det här mycket bra så vi kom överens ganska snabbt.

Det kan ju bli en del störningar på natten under tävlingen?

– Vi får väl ta tillfället i akt och gå ut och titta på när löparna passerar. Vad jag fått höra så skall det vara en imponerande syn när de kommer springande genom skogen med sina pannlampor. Det här ser jag bara som positivt.

En känsla som verkade vara allmängiltig vid det informationsmöte som arrangörerna hade bjudit in till i veckan. Visserligen var det inte direkt trångt vid fikabordet när tävlingsledaren Henrik Erickson berättade om vad som komma skulle men de som fanns på plats verkade i alla fall nöjda med informationen och hur arrangörerna tänkte gå tillväga.

– Det verkar inte finnas några egentliga problem för dem. Är det något som behöver fixas har de en lösning och som de klarar att själva genomföra, säger Ingvar Klasson.

U10–mila är en stafett för ungdomar upp till 18 år och brukar locka ungefär 2000 deltagare. Yngsta klassen – upp till tolv år – genomför sin tävling på fredag eftermiddag. H/D 18 kommer därefter och den starten går vid halv tre på lördags morgon. En varvningskontroll finns i närheten av målområdet och som ger åskådarna en möjlighet att på nära håll se orienterarna på en nattsträcka i mörker.

D18 startar när det ljusnat och båda klasserna har en beräknad målgång strax efter klockan åtta.

– Vi har därefter en medeldistanstävling på eftermiddagen och en långdistans på söndag och totalt räknar vi med uppåt 4 000 starter under den här helgen. Inget annat evenemang kommer i närheten, sett till antalet deltagare, säger Henrik Erickson.

Fotnot: Nyarps gård ligger längst öster ut i det samhälle som heter Köttkulla. Men för de riktigt inbitna byborna så består samhället av tre mindre delar – räknat från väster (från Gällstadshållet) så är det Äspered, Köttkulla och Nyarp.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.