Annons
Nyheter

Gothenburg Rail Battle

Snowboardåkarnas säsong är redan igång. På Kanalplatsen i Göteborg hade en backe med rails byggts upp för tävling på lördagen. Jakob Edman från Ulricehamn var med.
Nyheter • Publicerad 1 november 2010
Jakob Edman.
Jakob Edman.Foto: Leif Dahl

Evenemanget Gothenburg Rail Battle inleddes redan på dagen, men huvudnumret var den timslånga finalen på kvällen. Ett femtontal snowboardåkare i världsklass skulle under en timmes tid åka nerför en backe med snö och rails. Det kan lättast beskrivas med att två räcken var uppsatta i backen, ett smalare och ett bredare med en plan del mitt i. Åkarna skulle alltså upp på räckena och göra sina trick. I detta internationella startfält fanns även Jakob Edman från Ulricehamn.

? Det är en annan gren i snowboard. Det är mest nu på hösten när det inte är så mycket snö. Snön tas från ishallar och det är ofta i städer, säger Jakob.

Annons

Tävlingen gick ut på att göra så många åk och trick som möjligt under en timme. Tre speakers och en diskjockey såg till att hålla stämningen uppe. Det är typiskt för sporten att det spelas musik, eller en rytm i alla fall, precis hela tiden. Dessutom är det många som tar bilder och filmar. Inte minst åkarna själva är intresserade av hur åken ser ut.

Det samlades en hel del folk för att se på åkarna. Drygt 3000 personer räknades in för att se evenemanget.

När drygt halva timmen hade gått, började åkarna bli lite trötta och de kom med lite längre mellanrum. Eller också sparade de sig för de bästa tricken och hoppen till slutet. Pris delades ut till de tre bästa, samt de bästa tricken på respektive rail. Den totala prissumman var 10000 dollar. Islänningen Halldor Helgason höjde insatsen ju längre tävlingen gick och korades till vinnare, före svenskarna Noa Gadelius och Ludwig Leikner. Jakob Edman kom lite längre ner och fick inga prispengar med sig den här gången.

? Det gick inte så bra, men det var kul. Det är det viktigaste, säger Jakob efteråt.

Leif Dahl
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons