Nyheter

Fotboll för integration

Att som flykting komma in i den svenska vardagen är inte så lätt. UIFK hoppas att fotbollen kan öppna dörrar.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2010
Walid Al-Tanib och Ahmad Walid Al-Tanib från Palestina tog med intresse emot information om UIFK:s fotbollsverksamhet av Christer Hermansson och Bengt-Olof Foss.
Walid Al-Tanib och Ahmad Walid Al-Tanib från Palestina tog med intresse emot information om UIFK:s fotbollsverksamhet av Christer Hermansson och Bengt-Olof Foss.Foto: Henrik Erickson

Runt 30 flyktingar som bor i Ulricehamns kommun samlades i tisdags kväll på Vistavallen. UIFK hade då bjudit in till ett informationsmöte om föreningens verksamhet.

– Det här är något vi funderat på i flera år och nu kom vi till skott, säger UIFK:s ordförande Bengt-Olof Foss.

Foss och Christer Hermansson, ansvarig för ungdomssektionen, informerade om hur en ideell idrottsförening fungerar och hur träning och andra aktiviteter genomförs ute på Vistavallen. Förhoppningen är att väcka intresse och få några att aktivera sig i föreningen.

– Det är inte specifikt för idrott eller fotboll att det öppnar vägar in i samhället. All föreningsaktivitet bygger nätverk och gör integrationen lättare. Kan vi i UIFK bidra till det är det väldigt roligt, säger Foss.

Runt tio personer visade redan på tisdagskvällen ett stort intresse och genom Ulricehamns etableringscenter ska de kontakterna fördjupas.

– Än så länge driver vi det här lilla projektet helt på egen hand men faller det väl ut kan jag tänka mig att vi söker ett samarbete med både Ulricehamns kommun och SISU idrottsutbildarna, säger Bengt-Olof Foss.

Mötesdeltagarna, som hade tolkar med sig, kom från Palestina, Iran och några av de forna Sovjetrepublikerna.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.