Annons

Finska U21-landslaget laddar på Lassalyckan – ”Viktigt att nyttja arenan

Nationell bouletävling, finsk U21-uppladdning och förläger till hockeyns JVM. Allt fler idrottsförbund väljer Lassalyckan och Ulricehamn som bas – och kommuens fritidschef drömmer större än så.
– Vi hade utan några problem kunnat arrangera en SM-vecka, säger Hans Andersson.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Fotboll • Publicerad 15 november 2023 • Uppdaterad 19 november 2023
Under onsdagseftermiddagen tränade det finska U21-landslaget på Lassalyckans A-plan. Ikväll spelar de på Borås Arena mot det svenska U21-landslaget.
Under onsdagseftermiddagen tränade det finska U21-landslaget på Lassalyckans A-plan. Ikväll spelar de på Borås Arena mot det svenska U21-landslaget.Foto: Pernilla Rudenwall

På Borås Arena kommer det att spelas flera landskamper i veckan. Bland annat ska det svenska P19-landslaget spela EM-kvalturnering i Borås. Även U21-landslaget kommer att ställas mot Nederländerna i ett EM-kval. På torsdag spelas ett genrep mot Finlands U21-landslag, som valt att ladda upp inför matchen på Lassalyckan.

– Vi har liknande sportanläggningar i Finland och när jag såg bilder på detta område så kändes det som ett bra ställe att komma till, säger team managern Ville Sairanen.

Annons

Vad är era intryck så här långt?

– Allt är nära och folk är vänliga. Det är ett fint hotell med bra mat och en lugn miljö. Det är också alltid en fördel när du kan promenera till träningsanläggningen.

Under tre dagar kommer de att träna på Lassalyckans A-plan där UIFK bistår med material och truppen bor på Hotell Lassalyckan.

Förarbetet för att få hit det finska landslaget gjordes under en träff med Svenska fotbollförbundet berättar Nuab:s Helena Haglund.

– Det är jätteviktigt för oss att nyttja arenan vi har här och att vi skapar affärer för våra företag. Vi kanske inte kan ha några större landskamper hos oss men vi kan ha landskamper för yngre landslag som kan visa våra ungdomar hur de jobbar, säger turistchefen Haglund.

Träffen med fotbollförbundet föranleddes av att hon och fritidschefen Hans Andersson deltog i en större träff där de flesta specialidrottsförbunden och kommunrepresentanter från hela landet deltog.

– Vi har tidigare haft stora evenemang i Ulricehamn och det var många som ville boka möten med oss, säger säger Haglund.

Båda säger att det är arrangemangen kring världscupen i Ulricehamn som varit en katalysator i intresset.

Helena Haglund, turistchef på Nuab, och fritidschefen Hans Andersson tillsammans med team managern Ville Sairanen.
Helena Haglund, turistchef på Nuab, och fritidschefen Hans Andersson tillsammans med team managern Ville Sairanen.Foto: Jasmin Frljevic

I år har Ulricehamn varit orten för bland annat Svenska bouleförbundets seriesammandrag, bas för danska proffslags försäsongsläger och i vinter även vara platsen där Lettland och Norge laddar inför JVM i hockey som spelas i Göteborg.

Nuab och Fritidsförvaltningen har varit bidragande i att få flera av evenemangen till stan.

Annons

– Vi arrangerar inte något själva, utan vi har ett fantastiskt föreningsliv som måste vara med på tåget. Vi kan visa dem vilka arrangemang som finns tillgängliga och sedan få vår stöttning, säger Haglund.

Har ni några drömarrangemang, som inte är världscupen i skidor?

– Boulearrangemanget vi hade här var väldigt uppskattat och det var en fantastisk grupp att jobba med. En hel sådan vecka hade varit kul att ha, säger Haglund.

– Vi måste inse att vi inte kan ha en fotbollslandskamp på högre nivå och därför får vi blicka mot vad vi faktiskt kan arrangera. Om man skulle drömma lite så har jag svårt att välja ett, därför säger jag två. Det första är SM-veckan vinter. Jag tror att Ulricehamn har förutsättningarna att klara av att göra en riktigt, riktigt bra SM-vecka. Och den andra är O-ringen, säger Andersson.

Är de arrangemangen något ni jobbar för att få hit?

– Jag har varit med och arrangerat två SM-veckor i Borås och även varit med i svängen kring O-ringen också. Just nu för vi inga sådana diskussioner och detta är något som måste förankras på högre nivå.

bild 1/13
Finland, U21 på Lassalyckan
Finland, U21 på Lassalyckan
Finland, U21 på Lassalyckan
Finland, U21 på Lassalyckan
Finland, U21 på Lassalyckan
Finland, U21 på Lassalyckan
Finland, U21 på Lassalyckan
Finland, U21 på Lassalyckan
Finland, U21 på Lassalyckan
Finland, U21 på Lassalyckan
Finland, U21 på Lassalyckan
Finland, U21 på Lassalyckan
Finland, U21 på Lassalyckan
Finland, U21 på Lassalyckan
Finland, U21 på Lassalyckan
Jasmin FrljevicSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons