”Fel” Classon först till målet i UT-milen

Längdskidor Artikeln publicerades
Det blev Oscar Classon, som låg i rygg på Jonatan Claesson hela sträckan utmed sjön, som tog hem UT-milen, 30 sekunder före den ursprungliga farthållaren.
Foto: Jonas Emtervall
Det blev Oscar Classon, som låg i rygg på Jonatan Claesson hela sträckan utmed sjön, som tog hem UT-milen, 30 sekunder före den ursprungliga farthållaren.

Förra året var hemmalöparen Jonatan Claesson nöjd trea i UT-milen. Trots en placering bättre nu var han rejält besviken efter målgång.

– Det var bedrövligt i dag, säger Claesson som sprang på 33.14.

Jonatan Claesson, som sprang i Spårvägendräkt men tävlar för IK Högaborgs atleter, där pappa Anders är kassör, hölls på förhand som favorit i UT-milen. Skadeproblem och en förkylningssläng gjorde dock att han inte kom upp i sin fulla kapacitet.

Då blev det istället en annan Classon, nämligen Oscar från Sävedalens AIK, som tog hem segern med en exakt en halv minuts marginal.

Avgörandet föll i början av den beryktade Skotteksbacken, där Oscar Classon satte in en rejäl stöt.

– Jag drog egentligen hela banvallen i motvinden och han låg limmad i ryggen. Till slut blev jag lite irriterad och frågade om han kunde hjälpa till. Då gick han om och satte en jädra fart. Jag fick en dålig kurva i backen och då stack han. Han tog nog 50 meter på en minut. Då var jag helt knäckt, säger Jonatan Claesson.

Jonatan Claesson var en besviken tvåa i UT-milen.
Foto: Jonas Emtervall
Jonatan Claesson var en besviken tvåa i UT-milen.

Oscar Classon har en liknande, men så klart mer positiv bild:

– Jag tänkte att jag ligger efter i början, ser vilken fart de håller och vad som kommer att krävas för dagen. Han fick dra mycket i motvinden och det blev lite taktiskt. Sen i backen fick han släppa, då blev det mentalt bra för mig och sen var det bara att köra på.

Segraren bor och studerar i uppväxtstaden Jönköping, men har Ulricehamnskoppling då han gick på Tingsholms skidgymnasium för några år sedan.

– Jag gick andra och tredje året där, så det var kul att komma tillbaka nu, säger han.

Räknade du med seger på förhand?

– Jag kom väl hit för att försöka ta det. Sen vet man aldrig riktigt vilka som ställer upp, men man får ha den inställningen.

 

Jenny Johannesson tog femte raka.
Foto: Jonas Emtervall
Jenny Johannesson tog femte raka.

I damklassen tog Jenny Johannesson från Mullsjö sin femte raka seger. Sin vana trogen såg hon väldigt sliten ut under sista kilometerna, men hon höll ändå ett tempo som ingen annan kunde matcha.

Linda Hokka. Ulricehamns triathleter, blev liksom i fjol tvåa, men var den här gången 51 sekunder efter på 38.33.

– Det var kämpigt. Jag körde en multisporttävling förra helgen. Men jag var ändå frisk och när det är lopp på hemmaplan måste man springa. Jag var stark i backen, men tyckte att det var slitigt bort till Skottek, säger Hokka.

Linda Hokka blev tvåa igen.
Foto: Jonas Emtervall
Linda Hokka blev tvåa igen.

Det gick inte att hänga med Jenny Johannesson från start?

– Jag försökte i början, för ska jag någon gång slå henne måste jag vara med. Men hon är så himla snabb från början, så jag klarade inte att hålla rygg. Jag försökte, men det gick inte. Jag är jättenöjd ändå.

På halva distansen, 5 kilometer, vann Eric Källman, Ymer, precis som i fjol. Med tiden 16.24 var han nästan tre minuter före tvåan Edvin Högman, UIF skidor.

I damklassen vann långväga gästen Ida Kraft, Trollhättan, på 19.51.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.