Nyheter

Falk tillbaka i landslaget

Hanna Falk är tillbaka i landslaget. Till helgen tävlar hon i världscupen i Davos, där UIF-åkaren redan har finslipat formen i några dagar.
Nyheter • Publicerad 9 december 2013

Även om landslagstruppen inte blev officiell förrän i går eftermiddag har Hanna Falk själv känt till uttagningen ett tag. I helgen avstod hon nämligen sprinttävlingarna i Östersund och reste i stället ner till Davos för att träna.

– Jag har varit här sedan i torsdags. Det är bra att få några extra dagar att vänja sig vid den höga höjden, säger Hanna Falk när UT når henne på telefon.

Känslan att vara tillbaka i landslaget?

– Jättekul att få ta på sig den vita dressen igen. Sen är ju det här den enda världscuptävlingen i fristilssprint innan jul, så därför är den lite extra viktig.

Hur brukar du prestera på hög höjd?

– Det har varit lite från gång till gång. Davos ligger på 1 500 meter lite drygt och det krävs att man är i bra form om man ska klara av det. Nu får jag ju förbereda mig här i en och en halv vecka och det är så klart en fördel.

Att formen är bra har 24-åringen visat med eftertryck både en och två gånger den senaste månaden. I premiären Bruksvallarna var hon bara ett sent felskär i från att matcha – och förmodligen slå – Charlotte Kalla i sprintfinalen. Och hur vass Kalla är den här säsongen har vi ju fått både ett och två besked om sedan dess.

Förra helgen tävlade Hanna Falk i Idre och vann sprinten komfortabelt.

– Formen har känts jättebra, men sen måste man komma ihåg att det är mycket tuffare i världscupen än hemma i Sverige. Det ska bli spännande att se hur jag står mig i Davos, säger Hanna Falk, som förstås har sprinten vid OS i Sotji som vinterns stora mål.

Förbundskaptenen Rikard Grip tycker att det var tämligen självklart att Ulricehamnstjejen skulle med till VC-sprinten i Schweiz.

– Hon har ju presterat väldigt bra i Bruksvallarna och även i Idre. I Bruksvallarna gjorde hon också en väldigt bra prolog, vilket är viktigt i världscupen där det ofta är ett litet nålsöga att ta sig igenom, säger Rikard Grip.

Hur Falks landslagschanser ser ut i ett längre perspektiv vill Grip däremot inte uttala sig om.

– Det är svårt att säga vad jag förväntar mig av Hanna den här säsongen. Hon har ju några säsonger bakom sig som varit lite trassliga. Men nu är hon uttagen i landslaget och ska genomföra den här tävlingen, så får vi utvärdera sedan.

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.