Annons

Falk fyra i finalen: ”Det blir nog en kväll i fosterställning”

Det blev ingen pallplats, men det var inte långt borta för Hanna Falk. Efter en tuff vecka var hon ändå ganska nöjd med fjärdeplatsen på hemmabanan.
– Det blir nog en kväll i fosterställning nu, säger hon.
skidsport • Publicerad 6 februari 2021 • Uppdaterad 7 februari 2021
Damernas final världscupen 2021, Hanna Falk, Johanna Hagström, Maja Dahlqvist
Damernas final världscupen 2021, Hanna Falk, Johanna Hagström, Maja DahlqvistFoto: Pernilla Rudenwall

Diskoperationen hösten 2019 har inte löst Hanna Falks ryggproblem helt. Samma störningsmoment som hon hade innan ingreppet, med en strålande nervsmärta ner i vänster ben, har dykt upp igen.

– Det är samma sak. Jag vet faktiskt inte varför det har blivit sämre de sista veckorna. Vi får ta och kolla upp det framöver, säger Hanna Falk.

Annons

Smärtorna var som värst i mitten av veckan, bara tre dagar innan tävlingen på hemmaplan.

– I onsdags hade jag i stort sett bestämt mig för att jag inte skulle köra. Sen kände jag ändå i torsdags att det blev lite bättre. Då ville jag i alla fall ge det ett försök.

– Jag är ganska nöjd med att bli fyra i dag. Sen var jag ju nära pallen och det hade varit roligare att stå där. Men jag inte klaga över så mycket ändå.

Hur känns det nu?

– Det går bra när jag är igång. Men det blir nog en kväll i fosterställning, det får man nog räkna med.

”Jag vill få ryggen lite bättre än så här. Det kostar för mycket att tävla. Jag kan inte ha det riktigt så i veckorna som jag har det just nu.”
Hanna Falk

Efter UIF-dubbeln i prologen, där Falk var tvåa bakom Johanna Hagström, åkte 31-åringen taktiskt i sin kvartsfinal. Hon var femma när åkarna nådde banans högsta punkt vid Torget, men avancerade sedan två gånger genom smarta spårval, och kunde sedan styra avslutningen av loppet från spets.

– Egentligen är det optimalt att ligga först och dra. Men jag hade inte orkat hela dagen då. Jag har fått åka smart istället och det tycker jag att jag har gjort bra, säger Falk.

I semifinalen hade hon det tuffare och sladdade ett tag långt bak i fältet. Men återigen kom UIF-åkaren starkt på slutet och spurtade till sig en tredjeplats. Hon gick så småningom vidare med bästa tid.

På tid gick även fyran i semifinalen, Jessie Diggins, vidare. I finalen blev det sedan ombytta roller, med Diggins som trea och Falk 33 hundradelar bakom på fjärdeplatsen.

– Jag var sliten och fick inte riktigt benen att funka som vanligt. Men jag lyckades på något sätt vara med ändå. Jag tänkte bara att det skulle öppna upp sig någon lucka och åkte och väntade på det. Sen får jag ändå innerspåret in på upploppet, och tänker att jag måste chansa på det. Men sen får jag lite lång väg fram, säger Hanna Falk.

Hanna Falk var fullständigt färdig efter finalen. Trean Jessie Diggins försökte hjälpa konkurrenten upp, men det tog ett tag innan Falk kom på benen.
Hanna Falk var fullständigt färdig efter finalen. Trean Jessie Diggins försökte hjälpa konkurrenten upp, men det tog ett tag innan Falk kom på benen.Foto: Pernilla Rudenwall
Annons

Trots skavankerna stängde hon inte dörren till deltagande i söndagens teamsprint, dit lagen inte var uttagna när intervjun gjordes. Senare visade det sig att Falk fick lämna plats åt lagkamraten Hagström.

– Jag är ju i ganska bra slag ändå, och skejten funkar fint. Jag får prata med ledarna, det är ju fyra platser det handlar om. Linn (Svahn) vurpade bort sig i dag, Johanna har varit dålig i luftrören och jag är ju som jag är.

Vad tänker du inför framtiden med tanke på det?

– Jag vill få ryggen lite bättre än så här. Det kostar för mycket att tävla. Jag kan inte ha det riktigt så i veckorna som jag har det just nu. Det är kul att tävla, men det är knappt värt det under veckorna. Så det är blandade känslor.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Jasmin FrljevicSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons