Annons
Nyheter

Falk berättar om synproblemen

Om två veckor startar längskidåkarnas säsong på allvar med de traditionella tävlingarna i Bruksvallarna. Något som Hanna Falk ser fram emot mot med spänd förväntan. Men kanske ändå mest med glädje för att hon nu kan se på riktigt igen. För ett tag i somras så hade Hanna bara kvar 20 procent av synen på höger öga.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2010
Blir Hanna Falk årets sprint?drottning?
Blir Hanna Falk årets sprint?drottning?Foto: Henrik Erickson

– Jag började se suddigt med ögat och åkte till sjukhuset. Där konstaterade man efter undersökningar att jag drabbats av något som förkortas till AMPPE. En inte helt vanlig sjukdom och som jag aldrig hört talas om tidigare, säger Hanna.

Sjukdomen är ungefär som en inflammation i ögat och inget man medicinerar bort, utan den får läka ut av sig själv, vilket brukar ta två till tre veckor och de flesta blir helt återställda. Oftast drabbar den båda ögonen och Hanna var därför beredd på den utvecklingen. Men lyckligtvis så blev det aldrig så utan hon hade kvar hela synen på vänster öga under hela sjukdomsperioden.

Annons

– Det var väldigt obehagligt den här tiden eftersom avståndsbedömningen försvårades och det blev allmänt svårt att göra något. Synen är ju något man tar för givet och plötsligt så är den nästan borta på ena ögat. Visst får man sig en funderare, säger Hanna.

Något större avbräck i uppbyggnadsträningen blev det dock inte utan efter att par dagars lugn så var Hanna i gång igen.

– Detta har fått någon inverkan på min träning eftersom jag fysikt sett har varit helt frisk hela tiden och kunnat träna som planerat.

Förra veckan var Hanna på sitt förmodligen sista återbesök hos doktorn, eftersom han då kunde konstatera att alla symptom var borta. Synen är tillbaka till nästan 100 procent och de små fläckar som inte är helt ok är inget som stör.

– Visst finns det lite i bakhuvudet att det kanske kan komma tillbaka, men det är inget som jag går och tänker på hela tiden. Så jag kommer nog ut lite starkare efter att ha varit med om en sådan här sak.

Ett kvitto på detta hoppas Hanna få vid skidpremiären i Bruksvallarna om två veckor. Sprint på lördagen och distans på söndagen, tio alternativt 15 kilometer för damer respektive herrar. Båda disciplinerna går i fri stil.

Sveriges trupp till de första world cup–tävlingarna tas till störste delen ut efter resultaten i Bruksvallarna och för Hannas del så är det sprinttävlingarna i Kuusamo två veckor senare som är det första målet.

– VM–sprinten är det stora målet men jag vill också köra några distanslopp fram till dess eftersom det ger styrka.

Kör du någon tävling i Ulricehamnstrakten i år?

– Inget som är inplanerat. Men är det någon på gång när jag är hemma under julen så är det inte omöjligt.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons