Annons
Nyheter

Erik Wickström – "fulåkaren"

Med mindre träning har UIF:s Erik Wickström blivit en bättre skidåkare. I år ska han för första gången spränga sig in bland de 50 bästa i Vasaloppet.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2014
Erik Wickströms recept till framgång är att träna mindre. Men när han väl tränar kör han å andra sidan hårt och med hög kvalitet.
Erik Wickströms recept till framgång är att träna mindre. Men när han väl tränar kör han å andra sidan hårt och med hög kvalitet.Foto: Jonas Emtervall

Erik Wickström har gjort sitt livs bästa skidresultat den här vintern. Och han har tagit en annorlunda väg till toppen. För när det annars snackas mycket om att träningsmängden måste öka, har UIF-åkaren gjort precis tvärtom.

– Innan försökte jag träna som mina konkurrenter, men det blev för stor totalbelastning. Det funkar inte att träna 15 timmar i veckan för mig. Jag har ett jobb som stundtals tar ganska mycket tid, jag hämtar tidigt på dagis tre dagar i veckan, jag har två hus och jag vill träffa min fru och min dotter, säger Erik Wickström, som bland annat är redaktör för tidningen Vasalöparen, jobbar som skidinstruktör och har gett ut en egen bok om längdskidåkning.

Annons

Men tro inte att Erik Wickström ligger på latsidan trots att träningsmängden blivit mindre. Under de fem till tio timmar han satsar varje vecka är det stenhårt arbete som gäller.

– Jag tränar mindre och i stället mer fokuserat. Jag har inte skejtat något i vinter och körde mindre cykel i höstas. Jag har kört färre långpass, men väldigt hårt på de långpass jag kör, säger han.

På din blogg brukar du kalla de heltidssatsande åkarna för "finåkare". Gör det dig till fulåkare?

– Det var en bra fråga, haha. Uttrycket finåkare syftar ju på dem som satsar lite mer och är duktiga. Oskar Svärd till exempel, han är en finåkare.

Ska du bli topp 50 måste du kanske slå några finåkare?

– Jag är väldigt förtjust i att slå bra åkare. Det spelar ingen roll om de har en dålig dag, det är roligt ändå. När jag slog Daniel Tynell och Jerry Arhlin en gång i Jizerska hissade de mig efteråt. Jag hade kameran med mig och jobbade samtidigt. Men de tog det bra, de tyckte det var kul.

Det låter inte som att du tar skidåkningen på lika blodigt allvar som dina konkurrenter?

– Det är klart att Vasaloppet är viktigt för mig, men det finns så mycket annat i livet som är viktigt. Jag kommer så klart att bli förbannad om det går dåligt, men jag går ju inte under.

Erik Wickström

Ålder: 31

Klubb: Ulricehamns IF

Antal Vasalopp: Fem

Bästa placering: 52:a (2011)

I fjol: 94:a

Målsättning i år: Topp 50 är realistiskt och jag skulle vara jättenöjd. Går det riktigt bra kan jag kanske vara topp 30".

Vinnare: "Jag tror Jon Kristian Dahl eller Johan Kjölstad vinner. Får jag säga tre namn till så är det Daniel Tynell, Jens Eriksson och Jörgen Brink".

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons