Annons
Nyheter

En ung eldsjäl från Tranemo

Hon började som hjälpledare i tolvårsåldern. Nu, åtta år senare, lägger Julia Sandquist större delen av sin lediga tid på att lära Tranemos ungdomar gymnastisera. I kväll kan hon utses till årets unga ledare på Eldsjälsgalan.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2014
Julia Sandquist
Julia SandquistFoto: Jonas Emtervall
Julia Sandquist där hon trivs bäst ? tillsammans med de unga Tranemogymnasterna i en av hennes träningsgrupper. "Det här har alltid varit min frizon. När jag är på träningarna kopplar jag bort allt annat, det är så skönt", säger hon.
Julia Sandquist där hon trivs bäst ? tillsammans med de unga Tranemogymnasterna i en av hennes träningsgrupper. "Det här har alltid varit min frizon. När jag är på träningarna kopplar jag bort allt annat, det är så skönt", säger hon.Foto: Jonas Emtervall

Det var i november som Julia Sandquist fick veta att hon blivit nominerad till den TV4-sända galan. Men därifrån till att vara en av de tre finalisterna var resan fortfarande lång.

– De ringde mig i slutet av januari när jag satt på tåget till Stockholm. De sa att de hade gjort en pressrelease och att jag skulle vara beredd på att de kan ringa lite folk. "Vadå, varför ska de ringa?" undrade jag. När jag fick veta att jag var en av de tre började jag storlipa på tåget, berättar Julia Sanquist och skrattar.

Annons

Just skrattet har hon hela tiden nära till. Samtidigt har hon tydliga åsikter som hon inte är rädd för att uttrycka. Balansgången mellan att vara glad och på samma gång bestämd, är något hon tycker kännetecknar hennes ledarskap.

– Mina åttaåringar har jag haft sen de var sex år och det behövs inte mycket för att de ska vara tysta. De vet att annars börjar vi inte med gymnastiken. Jag tror att det är viktigt att sätta gränser, men att man innanför de gränserna är glad och kompisaktig. Jag vill absolut inte vara någon som man är rädd för.

I motiveringen inför Eldsjälsgalan står det bland annat att Julia Sandquist har en enastående förmåga att se alla individer. Det visar sig finnas en speciell bakgrund till det.

– Nu i efterhand kan jag se att jag var världens jobbigaste gymnast som barn. Jag var feg, grät och var ledsen och sur när jag inte kunde göra saker. Jag förstår hur ledarna tänkte, men det finns vissa saker som bränt sig fast och jag försöker vara som jag hade velat att mina ledare var i de situationerna.

– Även om man är i en grupp där många är duktigare försöker jag alltid få dem att känna sig bra inom gruppen. Har blivit jättebra dynamik mellan gymnasterna också, det spelar ingen roll om man kan göra en dubbelvolt eller ingen volt alls, alla är lika värda ändå.

För Julia Sandquist var nomineringen till Eldsjälsgalan starten på en omtumlande resa, kantad av en hel del rampljus. I går morse var hon med i TV4:s Nyhetsmorgon och i morgon kväll synds hon alltså i samma kanal igen.

– Det var nervöst men väldigt roligt att vara med i TV. Jag hade verkligen inte räknat med att det här skulle bli så uppblossat. Det är jätteroligt och jag försöker verkligen njuta, för det här kommer aldrig att hända igen.

Något större hopp om att till slut bli Årets unga ledare i Sverige har Julia Sandquist inte.

Ålder: Fyller 20 i april

Bor: Tranemo

Yrke: Skolinformatör vid Ung företagsamhet Älvsborg

Familj: Pojkvännen Tim Edgren, mamma Ann-Sofie, pappa Kent och lillebror Christoffer.

Intressen: "Jag är en shopaholic, kan man säga. Mina föräldrar har börjat sätta upp regler – ett plagg in, ett plagg ut. Kläder och skor är mina stora intressen. Och att vara med min familj och mina vänner."

– Jag har ju lärt känna de andra två och jag tror ju verkligen inte att jag kommer att vinna. De är ju så sjukt engagerade, säger Julia Sandquist, som själv lägger minst tio timmars fritid i veckan på sina gymnaster.

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons