Nyheter

Det kostar att åka Vasaloppet

– Första tanken är att det är ren idioti, säger Sten Axengren när han tittar på vad Vasaloppet kostar honom.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2010
Foto: 

I fjol somras tog Sten Axengren äntligen tag i saken och anmälde sig till Vasaloppet. Efter flera års funderingar så blev det alltså allvar av och i morgon är det dags för examensprovet. Med 70 träningsmil i benen känner sig Sten väl förberedd för de nio milen skidåkning från Transtrand till Mora.

Vad han däremot inte var förberedd på var vad det här har kostat honom i pengar. För när Sten packar upp grejerna hemma i Gällstad någon gång på söndag kväll/natt, så är det i vetskap om att han betalat 20 250 kronor för upplevelsen.

– Första tanken när jag ser slutsumman är att det här är ren idioti, säger Sten.

Om du hade vetat kostnaden från början – hade det blivit något Vasalopp då?

– En bra fråga. Men jag tror nog att det blivit en anmälan ändå för visst fattade jag att det inte skulle vara gratis. Men det blev i ärlighetens namn lite mer än jag tänkt mig.

Vad skulle du kunnat pruta på?

– Egentligen ingenting. Jag har köpt grejer som fungerar ordentligt men som inte på något sätt är exklusiva. Skall jag genomföra Vasaloppet så vill jag inte plågas halva loppet för att jag snålat några tior här eller där på utrustningen. Visst kan det finnas någon vallaburk i boxen som jag kanske inte behövt köpa, men det ser jag som läropengar.

Du menar att det skulle kunna kostat mer?

– O ja. För den som vill, kan skidåkning vara en riktig prylsport som kostar nästan hur mycket som helst. Jag köpte mina solglasögon för 200 kronor på en mack men om du vill ha sådana som eliten använder så är det 1000 kronor och uppåt. Jag har till exempel heller inga extra skidor och ingen svindyr valla. Rullskidorna köpte jag på Blocket.

Något bra råd till blivande Vasaloppsåkare?

– Skaffa en mentor som kan ge tips och råd så du undviker de värsta minorna.

Skidor 2 500

Stavar 1 000

Pjäxor 1 000

Skidoverall 1 200

Handskar 600

Underställ + extra kläder 1 800

Skidfodral 200

Valla + tillbehör 2 500

Vätskebälte 200

Dryck 300

Rullskidor 1 500

Hjälm 300

Glasögon 200

140 mil bilresa till träningar 1 500

Träningsläger Idre 1 500

Startavgift tre tävlingar 800

Anmälan Vasalopet 1 250

Resa till/från Sälen 500

Boende Sälen 900

Fickpengar 500

20 250

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.