Nyheter

”Det känns tomt och ledsamt”

Det har varit en tuff månad fram mot OS för Hanna Falk. Tuffare än vad många anat. Nu vill hon bara komma hem och börja om.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2010
Hanna Falk gav upp sitt OS i kvartsfinalen och gled i mål med en tung suck. Nu vill hon komma hem, läka kroppen och komma igen.
Hanna Falk gav upp sitt OS i kvartsfinalen och gled i mål med en tung suck. Nu vill hon komma hem, läka kroppen och komma igen.Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Det sista vi fick se av Hanna Falk från Whistler sent i onsdags kväll var när hon tårfylld lämnade journalisterna i den mixade zonen. Det var kulmen på en intensiv, och jobbig, månad i den unga skidstjärnans liv.

Efter världscupsegern i Otepää den 17:e januari har motgångarna kommit slag i slag. Först en stressig period dagarna efter segern och runt SM-veckan, som avbröts i förtid. Därpå en efterhängsen förkylning innan avresan till Kanada, som skjöts upp. Väl på plats i OS-land fick Hanna en inflammation i ljumsken och i ivern att träna ifatt på alternativt sätt drog hon på sig en bristning i en magmuskel.

– När jag väl kände mig bättre i ljumsken så kom det nya bakslag. Jag fick äta mycket smärtstillande för att överhuvudtaget kunna träna, säger Hanna till UT dagen efter sprinten.

Ljumsken, magmuskeln och andra problem med magen var tre de tre huvudingredienserna i den olycksaliga mix som gjorde att skidvärlden fick se en helt annan Hanna Falk än tidigare i vinter.

– Just tävlingsdagen var det faktiskt bättre med skadan i magen men då hade jag istället jätteont i magen, förmodligen av all medicin jag tryckt i mig, säger Hanna som kände direkt i prologen att farten inte räckte till.

– Jag hade inget tryck i åkningen. Formen finns inte där och i onsdags var jag helt matt i kroppen. Ljumsken gjorde också sitt till. Jag orkade inte trycka ned vänsterskidan riktigt och det släppte hela tiden uppför. Det blev ingen rytm och då går det inte att åka fort.

Hanna beskriver känslan efter tävlingen som en stor tomhet. Ända sedan jul har allt handlat om den 17:e februari. Plötsligt var det en dag hon helst ville glömma.

– Det kändes väldigt tomt och ledsamt men samtidigt måste jag säga att jag också är lättad att det här är över. De senaste veckorna har varit fruktansvärt påfrestande.

Någon teamsprint blir det förstås inte för Falk, i alla fall inte i tävlingsspåret. Förmodligen blir hon kvar och följer tävlingen från läktarplats.

– Som det ser ut nu åker jag hem efter teamsprinten på måndag, säger Hanna.

När Hanna Falk kan vara tillbaka i tävlingsspåret igen är omöjligt att säga just nu. Att först bli helt skadefri är prio ett.

– Jag ska bara koppla av och låta kroppen blir fullständigt frisk och hel. Sedan är jag sugen på att börja om, börja träna och göra en bra avslutning av säsongen.

Låt oss ta det som ett bevis för att Hanna Falk inom kort är tillbaka. Då kan Vancouver 2010 snart vara en parentes i karriären.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.