Annons
Nyheter

De startade sin egen klubb

Vad gör man om man är 15 och vill spela innebandy, men inte har något lag att vara med i? Startar sin egen klubb så klart. Om två veckor spelar Ulricehamns IBK sin första seriematch någonsin.
Nyheter • Publicerad 11 september 2014
William Sörbö, Simon Håkansson och Martin Karlsson ska snart spela seriepremiär med Ulricehamns innebandyklubb. En förening som helt är deras egen skapelse.
William Sörbö, Simon Håkansson och Martin Karlsson ska snart spela seriepremiär med Ulricehamns innebandyklubb. En förening som helt är deras egen skapelse.Foto: Jonas Emtervall
Kärleken till klubba och boll är det som driver grundarna. "Och så är vi ett väldigt skönt gäng", säger Simon Håkansson.
Kärleken till klubba och boll är det som driver grundarna. "Och så är vi ett väldigt skönt gäng", säger Simon Håkansson.Foto: 

Det är inte många idrotter som saknas i det rikliga utbud som Ulricehamns ungdomar har att välja och vraka i. Innebandyn har sedan IBK Ulricehamn gick i graven i början av millenniet tillhört undantagen.

Men för två år sedan såddes ett frö. Simon Håkansson, som var 13 år gammal då, berättar hur det gick till:

Annons

– Jag har alltid gillat att hålla på med boll. Jag hade spelat hockey och tyckte inte det var så kul att åka skridskor, men det där med klubban var kul. Så jag ville egentligen spela innebandy, men det gick ju inte, eftersom det inte fanns något.

Istället för att gå och gnälla över den situationen, gjorde han något åt den. Hösten 2012 samlade Simon Håkansson ihop några killar och började spela en gång i veckan.

– Vi började med att hyra Bogesundshallen, men efter ett halvår var vi uppe i 12-13 personer och då blev det lite trångt där. Vi gick vidare till Tingsholmshallen och där har vi varit sedan dess, som mest 20 personer. Så det har gått väldigt framåt. Seriespel känns som ett bra steg nu, säger han.

Kompisarna och klubbkamraterna, William Sörbö och Martin Karlsson, har varit med på hela resan.

– Jag började direkt. Jag var en av de Simon snackade med, säger William Sörbö.

– Sen bjöd William in mig, så jag kom också in ganska snabbt, säger Martin Karlsson.

Känslan av att gänget var moget för seriespel förstärktes i en träningsmatch mot Tranemo i våras. Ulricehamns IBK, som blev föreningens namn när den bildades i vintras, hade räknat med storstryk mot de betydligt mer innebandyerfarna motståndarna.

– Vi var rädda att vi skulle förlora med 20 mål, men det blev bara 3–2. Eftersom Tranemo hamnade i mitten av serien känner vi att vi inte kommer att vara helt chanslösa i alla fall, säger Simon Håkansson.

Nu kommer träningarna att flytta till Stenbockshallen, dit kommunen har lovat att flytta den gamla sargen från Sporthallen. Nödvändigt material, bland annat en begagnad målvaktsutrustning, har de kommit över billigt från Rångedalas numera nedlagda verksamhet. Något matchställ finns än så länge inte, men UIBK hoppas kunna låna dräkter från UIFK till en början.

Simon Håkansson, William Sörbö och Martin Karlsson utgör i nuläget klubbens styrelse, tillsammans med Simons mamma Camilla och storebror Pontus. Pappa Anders Håkansson hjälper till med administration, praktiska göromål och kommer också att stötta upp som matchcoach.

Annons

– Det blir trippelmöten i serien, så det är totalt 18 matcher. Det var kanske lite mer än jag tänkt mig, men samtidigt är det kul att vara med och stötta det killarna själva har dragit igång, säger Anders Håkansson, som själv har ett förflutet som innebandyspelare i Nitta.

Första tävlingsmatchen spelas borta mot Borås den 26 september. Söndagen den 5 oktober är det hemmapremiär mot Rydboholm i Stenbockshallen.

– Vi kommer att fortsätta att träna en gång i veckan. De flesta har ju fotboll som förstasport, så det känns som en lagom nivå. Vi tränar fotboll tre gånger i veckan, så fysiskt borde vi räcka till i alla fall, säger Simon Håkansson.

– Vi har facebook-grupp och hemsida, men det är ändå rätt svårt att nå ut och göra det här känt. Men vi tar gärna emot fler spelare om någon är sugen, säger Martin Karlsson.

I slutet av förra seklet fanns innebandyföreningar i Ulricehamn, Hökerum, Nitta, Dalstorp och Tranemo. Men samtidigt som sporten har vuxit lavinartat på nationell och global nivå, har den utarmats i Ulricehamn med omnejd.

Av 90-talsklubbarna är det bara Tranemo IBK som existerar i dag. Där finns en stark verksamhet med tre seniorlag, sju ungdomslag och innebandyskola. Herrlaget håller till i division 1 och damerna i division 2.

Fram till bildandet av UIBK stod Södra Ving för den enda innebandyverksamheten i Ulricehamns kommun. I Hökerumsklubben finns tre ungdomslag.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons