Annons
Nyheter

Bygger sin kropp med disciplin

På lördag är det premiär i tävlingssammanhang för Jacqueline Gokan från Ulricehamn. Inför tävlingen i bodyfitness är hon nervös och förväntansfull.
Nyheter • Publicerad 21 november 2014
Bygger muskler. Träning minst 20 timmar i veckan hör till vardagen för Jacqueline Gokan.Foto: 

Det är en laddad Jacquline Gokan som möter UT några dagar innan det är dags att åka till Lund, där tävlingen arrangeras.

– Det är första gången jag tävlar, så jag är jättenervös. Det är så mycket som ska klaffa. Jag förväntar mig att det kommer att bli väldigt roligt. Dessutom, jag är i mitt livs bästa form just nu, säger hon.

Annons

En vecka efter tävlingen i Lund är det åter dags för henne att stå på scen. Då är det i Scandinavium i Göteborg som hon deltar i en tävling i bodyfitness.

Nu sitter vi i entrén till det gym i Ulricehamn, där hon brukar träna och även själv arbetar som gruppträningsinstruktör. Det blir åtskilliga timmar i veckan med träning, berättar hon.

Förutom en timmes promenad varje dag före frukost, tränar hon styrka fem dagar i veckan, där varje pass är 1,5 timme. Till det kommer sex dagar i veckan då hon kör fettförbränning.

– Totalt blir det cirka 20 timmar i veckan. Det kräver förstås disciplin. Men träningen för mig är även glädje. Jag är målmedveten, jag vet vad jag vill och jag hatar att misslyckas.

Då hon inte tränar jobbar heltid på Limmareds glasbruk. Det är ett rullande skiftarbete enligt upplägget förmiddag/eftermiddag/natt. Oregelbundna arbetstider är inte optimalt för någon, inte heller för den som bygger sin kropp. Men Jacqueline Gokan får hjälp av sin tränare med att anpassa träningen av de olika muskelgrupperna med arbetstiderna.

Jacqueline Gokan har ägnat sig åt träning i några få år. Det var först 2012 som hon på började på allvar med siktet inställt på att tävla. Detta efter en period i Stockholm, där hon utbildade sig inom området.

– Där hade jag en kompis som berättade om bodyfitness. Det lät kul, tyckte jag, men jag tyckte inte att jag hade den fysik som krävs, säger hon.

Men snart kom hon på andra tankar.

– Jag ville ha mål att jobba emot. Och jag ville ha något mer än bara träning. Så jag bestämde mig.

En förutsättning för att få delta i en tävling är att man är med i ett lag. För Jacqueline Gokan är det team Kasra från Varberg som hon tävlar för.

Annons

Vad blir det svåraste i tävlingen, tror du?

– Att hålla huvudet iskallt. Jag har aldrig sett en tävling live, bara på tv. Men jag vet att koncentrationen är väldigt viktig.

Vad blir roligast?

– Stämningen backstage, innan man går upp på scen. Umgänget med de andra, föreberedelserna och den mentala uppladdningen.

Fitness är en visuell sport. Det handlar om att presentera sin fysik så att den framstår så fördelaktigt som möjligt.

(Källa: body.se)

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons