Annons
Nyheter

Brorsson skriver historia

60 meter häck, 60 meter och 200 meter. Det är Alexander Brorssons mastiga program under helgens SM i Göteborg. På måndag tar förbundskaptenen Karin Torneklint ut den svenska VM-truppen.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2014
Alexander Brorsson har chans på medalj i alla de tre SM-grenar han ställer upp i. På slutet har det gått klart bäst på 200 meter.
Alexander Brorsson har chans på medalj i alla de tre SM-grenar han ställer upp i. På slutet har det gått klart bäst på 200 meter.Foto: Jonas Emtervall

– Det är första gången som någon svensk ställer upp i de här tre grenarna under ett SM, säger Alexander.

Brorsson har fått många frågor om varför han maximerar sina starter. Och svaret till alla som undrar är att det är en del av en långsiktig plan. Som UT tidigare skrivit om siktar Alexander på OS i Brasilien 2016. Fram till dess vill han öva upp sin återhämtning och bygga upp sin erfarenhetsbas.

Annons

– Under större mästerskap är det viktigt att orka. På lördag kommer jag pröv- as vad gäller återhämtning.

Innan OS i Brasilien avgörs ska bland annat ett inomhus-VM i polska Sopot genomföras i mars. Alexander klarade kvaltiden (7,73) förra året men i vinter har han varit långt, riktigt långt, ifrån de tider som krävs. Som bäst har han klockats för 7,94.

Sista chansen att pressa sig ned sig till 7,80 som förbundskaptenen Karin Torneklint satt som krav för en VM-biljett är under helgens inomhus-SM. Då väljer Alexander att, troligen, komma till söndagens häckfinal med ben fulla av mjölksyra.

– Finalen i 200 meter går en halvtimma innan häckfinalen och det kommer märkas i benen.

Ett märkligt upplägg kan tyckas.

Återigen finns det en bakomliggande plan.

Under de längre träningspassen har häcktekniken blivit bättre för Alexander mot slutet av passen när kroppen inte är helt fräsch. Bättre teknik på tävling kan sänka hans årsbästa på 60 meter häck.

– Det blir ett litet experiment som jag hoppas fungerar.

Förutom att sänka sitt årsbästa har Brorsson konkurrens från övriga häcklöpare om de två svenska VM-platser som finns.

– Philip Nossmy har klarat kvalgränsen genom att springa 13,49 på 110 meter häck utomhus, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

Annons

Förutom Nossmy är Marvin Tay, med årsbästa 7,84, den främste konkurrenten om en VM-biljett.

På måndag nominerar Torneklint den svenska VM-truppen.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons