Nyheter

Brorsson 18:e man på världsrankingen

Med tiden 7.73 klarade Alexander Brorsson inte bara EM-kvalgränsen i häck med god marginal. Det var också personligt rekord och den 18:e snabbaste tiden i världen hittills i år.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2013
Foto: 

Alexander Brorsson, tidigare friidrottare i Ulricehamns FK, följer sin säsongsplanering till punkt och pricka. När han läser vad som står inskrivit kommande helg är ordet vila nedtecknat. Det är också vara precis vad som gäller.

– Jag och min tränare räknade med att det skulle ta två-tre tävlingar för mig att klara kvalgränsen och det stämde precis.

Alexander inte bara klarade kvalgränsen i söndagens Malmötävling, han fullkomligt mosade den. 7,73 är långt mycket snabbare än 7,85 som krävs och personligt rekord med nio hundradelar. För den statistikintresserad kan också läggas till att 7,73 är den fjärde snabbaste häcktiden genom tiderna i Sverige.

– Jag hade ett flyt under loppet som jag bara upplevt tre gånger tidigare under min karriär. Nu är jag fysiskt starkare än de gånger förut som jag haft samma ”flow” och därför gick det fort.

Rekordloppet var ett rent häcklopp utan ett enda islag och betydelsen av att inte slå i märks när man tittar på Alexanders tid i söndagens första lopp. Då stannade klockan på 7,87 och han hade fällt tre häckar.

EM-klar i både 60 meter häck och 60 meter ger Alexander angenäma problem.

Är han fortfarande topp-tre i Sverige med sin tid på 60 meter när truppen nomineras till inomhus-EM kommer han att tacka ja till platsen. Däremot kommer han att minimera tävlandet på 60 meter framöver för att spara på kroppen.

– Det är en landskamp om två helger och då kanske jag dubblerar men det är ett undantagsfall.

Tidsmässigt ligger grenarna i EM så till att försöksheatet på 60 meter ligger mellan semifinalen och finalen i häck. Har Brorsson gjort en tid som tar honom till häckfinalen kommer han i det läget att avstå 60 meter.

Vid förra inomhus–EM i Paris 2011 var tiden 7,69 det som krävdes för en finalplats. Ingen omöjlighet om Alexander själv får spekulera.

– Mentalt har alla begränsningar för mig släppt. Det som jag tyckte var snabbt förut har ändrats, jag ser inga gränser vad gäller tider.

1 mars är det inomhus-EM i Göteborg och Alexander Brorsson har klarat kvalgränserna i både 60 meter häck och 60 meter.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.