Nyheter

Bröderna som UT-manar varandra

Gällstads FK har två talanger med i UT-maningen. Båda lystrar till efternamnet Forsblad. Och kanske är det tur att Sebastian och Simon spelar i samma lag även på tisdag, för när bröderna ställs mot varandra på en fotbollsplan kan det gå ganska hett till.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2014
Tuffa närkamper mellan de talangfulla bröderna Simon och Sebastian Forsblad är ingen ovanlig syn på Gällstads träningar.
Tuffa närkamper mellan de talangfulla bröderna Simon och Sebastian Forsblad är ingen ovanlig syn på Gällstads träningar.Foto: Jonas Emtervall

– Båda är riktiga vinnarskallar och de kan ryka ihop något så fruktansvärt på träningarna. Vänta ska du få se, säger Gällstads tränare Christian Dower när torsdagsträningen precis ska köra igång.

Just den här kvällen – möjligen för att UT finns på plats – verkar dock syskonrelationen fungera relativt friktionsfritt. Samtidigt bekräftar bröderna Forsblad den bild som både tränare och lagkamrater ger.

– Det händer att vi blir osams. Det är nog han som skäller på mig mest, säger Simon Forsblad, 17 år.

– Jag tror det med. Jag får skälla lite, jag är äldre, säger Sebastian, som har två år tillgodo på lillebror.

Har ni alltid tävlat och tampats mot varandra?

– Ja och det var nog ännu värre när vi var mindre, typ i tolvårsåldern. Men det hör väl till, säger Simon.

– Ja, det ska vara så, instämmer Sebastian.

Så långt råder alltså total enighet. Men det finns olikheter. Favoritlagen i Premier league är inte desamma och trots att båda är mittfältare skiljer sig också spelstilen åt en hel del.

– Jag är nog mer av en grovjobbare, säger Simon.

Ingen finess alls?

– Nej, svarar Sebastian pilsnabbt.

– Den är väl inte helt perfekt, men den finns ju ändå, försöker Simon.

Är du mer bolltrygg, Sebastian?

– Ja, jämfört med honom i alla fall. Jag är väl lite mer kreativ, vill ha mycket boll och styra lite mer.

Skulle du ha nytta av lite mer av lillebrors krigarmentalitet i dig?

– Det tycker jag, kontrar Simon.

– I vissa matcher, medger Sebastian.

– I år har det varit väldigt mycket tuffa matcher mot storvuxna lag, så man har ju verkligen fått stå emot och bekänna färg. Jag tycker ändå att det har fungerat rätt bra. Men det är klart, några extra kilon hade inte skadat, fortsätter han.

UT-maningen är något båda ser fram emot. Sebastian var med redan för två år sedan och har övervägande ljusa minnen.

– Det är alltid roligt att spela med sådana som är i sin egen ålder, där alla är lika bra och vill mycket. Sen var ju inte matchen lika rolig, vi förlorade med 10–1. Men det var ändå en kul upplevelse med mycket folk på läktaren, säger storebror Forsblad, som gjorde UT-manarlagets enda mål.

Även om en flytt till tisdagens motståndare UIFK kan tyckas vara det naturliga steget från Gällstad är det inte det självklara målet för bröderna. Åtminstone inte för Sebastian.

– Jag har varit och provtränat med UIFK och fick ett kontraktsförslag i vintras, men det tackade jag nej till. Jag vet inte riktigt, jag har varit och tränat med Dalstorp också. Det är nog det jag satsar mest på. Det är inte så jättepopulärt att gå från Gällstad till UIFK, säger han.

– Vi har ju spelat en massa gånger mot varandra ända sedan pojklagsfotbollen och matcherna mot UIFK har alltid varit de viktigaste och roligaste. Man har gått i skolan ihop ända sedan sjuan och man vill ju absolut inte förlora, för då får man höra det hur länge som helst.

Simon känner i sin tur ingen större brådska att lämna division 4-spelet i moderklubben.

– Förra året var jag med i några matcher på slutet och nu har jag varit med i alla matcher i år. Jag har startat fem matcher och hoppat in i de flesta av de andra. Jag ska väl först och främst vara kvar här i några år så att jag kan utvecklas. Sen får vi se.

Jonas Emtervall

Sebastian Forsblad

Ålder: 19

Bor: Rånnaväg

Familj: Mamma Susanne, pappa Thomas och lillebror Simon

Gör: Jobbar på Haglunds industri i Rånnaväg

Intressen: "Mycket kretsar ju kring fotboll, jag kollar mycket Premier league på helgerna".

Favoritlag: Arsenal

Favoritspelare: "Jag hade sagt Fabregas om han inte hade gått till Chelsea, så jag säger Thierry Henry".

Tränare Dower om Sebastian: "Båda bröderna är riktiga vinnarskallar och har bra karaktär, men Sebbe är väl den större bollmässiga talangen. Har det mesta, förutom att han sätter enormt höga krav på sig själv och det kan ibland bli en belastning för honom. Han ska ta sig uppåt i serierna inom en eller ett par säsonger. Annars finns det risk att han fastnar i ett visst tempo".

Simon Forsblad

Ålder: 17

Bor: Rånnaväg

Familj: Mamma Susanne, pappa Thomas, storebror Sebastian

Gör: Studerar andra året på Tingsholms fotbollsgymnasium, elprogrammet

Intressen: "Kolla på film och tv-serier. Spela Fifa".

Favoritlag: Manchester United

Favoritspelare: Wayne Rooney

Tränare Dower om Simon: "Han har en enorm tajming när det gäller bollvinst och närkampsspel. Det är ovanligt att unga killar som kommer upp har de egenskaperna. Sen har han vuxit till sig till den här säsongen och gjort några matcher från start, det trodde jag inte i fjol. Han kommer också att inom några år ha förutsättningarna att spela högre upp, men han behöver nog härdas i division 4 lite till".

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.