Bokföring är Rohdéns okända bisyssla
Marcus Rohdén tar emot i det lilla kontorsrummet som är inrymt i Textile fashion center i Borås. På skrivbordet trängs nyinkomna t-shirts med saxar, måttband och snusdosor. Utmed väggarna hänger provplagg på galgar och vita tavlan är full av prydliga tabeller med noteringar över sålda plagg och planerade butiksbesök.
Själv är han inte så ofta här. Det är kompanjonerna Johan Forsberg, ursprungligen från Timmele, och Andreas Nyberg som sköter det mesta av den dagliga driften av företaget Ciszere, där även Elfsborgsanfallaren Per Frick ingår.
Men Rohdén bidrar han också, från lägenheten i Crotone.
– Jag sköter först och främst det ekonomiska. All bokföring och all fakturering, berättar den nyblivne 27-åringen, som läste till dataekonom på högskolan i ett och ett halvt år innan fotbollen tog över helt.
– Jag fick sluta när jag fick A-lagskontrakt med Elfsborg. Jag ville gärna fortsätta studera och försökte lite, men insåg ganska snabbt att det inte funkade. Vi hade föreläsningar och tentor på förmiddagen och det var ju då träningarna var också.
Det finns en utbredd bild av att många elitfotbollsspelare mest ägnar tiden mellan träningarna till att fika och spela på tv eller dator. Men Rohdéns laptop används nästan uteslutande till annat.
– Jag tror att jag har spelat tv-spel två gånger sedan jag flyttade till Italien för två år sedan. Däremot blir det nog någon timme bokföring om dagen. Vissa dagar gör jag inget, och andra dagar gör jag mer. Jag tycker att det är roligt att göra något annat och jag tror att det är jättenyttigt också. För framtiden, inte minst.
”Vi har en målsättning att nå 1,5 miljon i omsättning i år. Vi får se om vi når det, vi ligger väl inte riktigt i fas än. Men det har verkligen lossnat den sista tiden”
Till och med under de få dagarna mellan det italienska seriespelets slut och de olika landslagslägren inför VM prioriterar han att arbeta med bolaget.
Så när den första samlingen i Stockholm tar slut vid lunchtid på fredag, flyger Rohdén direkt hem och deltar i det tvådagarsevent Ciszere anordnar på Textile fashion center.
– Det har börjat rulla på bra nu. Vi beställer hem mycket skjortor och t-shirts. Då måste vi ha utförsäljningar för att bli av med lager. Nu ska vi ha lite kundkväll och utförsäljning tillsammans. VI bjuder på lite tilltugg och dricka, för att göra en trevlig kväll av det.
Man kan nästan tro att ni har anpassat det här efter landslagets schema?
– Haha, kanske lite. Nej, men vi hade som målsättning att jag skulle kunna vara med. Dels för min egen skull. Och sen kan det ju vara kul för kunder att komma hit och snacka lite om VM.
Ett tag till lär Marcus Rohdéns huvudsakliga inkomst ändå komma från fotbollen. Ciszere är fortfarande ett ganska litet bolag.
– Vi har en målsättning att nå 1,5 miljon i omsättning i år. Vi får se om vi når det, vi ligger väl inte riktigt i fas än. Men det har verkligen lossnat den sista tiden.
–De första åren handlade mycket om att börja med en produkt från scratch. Ta en fram en passform och ett material. Då var det också en annan typ av skjorta, som var lite finare och mer dressad. Nu har vi styrt om skutan mot sådana skjortor som vi själva gillar att ha på oss. Lite mer trendiga och som man kan ha både öppen och knäppt. Därför ser vi 2016 som vårt första riktiga år.
Landslagsledningen har inga synpunkter på vad VM-spelarna gör mellan de olika samlingarna. Och Marcus Rohdén menar att arbetet med Ciszere snarare ger än tar energi.
– Det är frihet under ansvar som gäller. Alla på den här nivån är professionella och gör allt för att komma förberedda till VM. Det här är ju det största någonsin för alla i landslaget.
– Själv tycker jag att det är roligt att ha saker att göra. Framför allt det här, som jag brinner för och tycker är så skoj. Då är det inga problem att ha full fart, säger Marcus Rohdén innan tittar på klockan och konstaterar att det är 15 minuter kvar till nästa punkt i dagsschemat.