Annons
Nyheter

Blöta spår ställer till det för Vasaloppet

Vasaloppet har snökris. Eller snarare – vattenkris. Spåren är enormt blöta på sina ställen och det är i nuläget inte helt säkert att loppet kan köras på söndag.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2014
Den här vattenansamlingen stötte Emil Ekman och Erik Wickström på i Vasaloppsspåret strax utanför Risberg.
Den här vattenansamlingen stötte Emil Ekman och Erik Wickström på i Vasaloppsspåret strax utanför Risberg.Foto: Emil Ekman/erikwickstrom.se

UIF:s elitåkare Erik Wickström och Emil Ekman var ute och provåkte i Vasaloppsspåret mellan Sälen och Risberg på tisdagsförmiddagen. Och när de senare under dagen nätpublicerade bilder som visade hur illa det såg ut på flera platser, lät reaktionerna inte vänta på sig.

– Jag har aldrig haft så mycket besökare på min blogg som efter det här inlägget. Det visar väl hur stort intresset för Vasaloppet är, säger Erik Wickström.

Annons

Läget är kritiskt på flera platser utmed Vasaloppsspåret. Ett problemområde finns norr om Evertsberg, där myrarna inte frusit under den milda vintern. Den senaste tidens regn och plusgrader har lett till en extrem snösmältning och stora vattenansamlingar har bildats i spåret.

– Man kan säga att vattnet gick, och det som normalt händer under en tvåveckorsperiod i april fick vi uppleva under ett dygn. Men under nattens besiktning såg vi att det börjat torka upp och för första gången på tre dagar hade vi minusgrader, säger Vasaloppets vd Anders Selling i ett pressmeddelande.

Arrangörerna kommer nu att ta till helikoptrar, lastbilar och arbetslag utrustade med snöskyfflar för att göra punktinsatser och fylla på med snö i de mest utsatta områdena.

Ett annat stort problem finns 500 meter efter starten i Berga by i Sälen. Tjärnen där har nämligen inte heller frusit och därför kan endast en tredjedel av startgärdets bredd användas. Därmed kommer en flaskhals att bildas omedelbart, i stället för i den första backen.

– Nu håller vi tummarna för att vädret är med oss och att vi med en rejäl kraftansträngning kan genomföra det 90:e Vasaloppet nu på söndag. Det kan bli lite blött men det ska gå, säger Anders Selling.

Vasaloppet har bara ställts in två gånger i historien, senast 1990. Erik Wickström tror inte att det blir en tredje gång på söndag.

– Jag tror att Vasaloppet kommer att köras till 99 procent, men inte 100. Segertiden kan bli allt mellan 3.30 och 4.30. Skulle det frysa på så att det blir is i spåren kommer det att gå väldigt snabbt, säger han.

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons