Nyheter

Bjuder in till formtest via sociala medier

För fyra år sedan skaffade Peter Strömbom ett facebook-konto. Då växte hans testlopp från en kompisgrej till ett löparevent som lockar långväga gäster.
Nyheter • Publicerad 6 juli 2013
Starten har gått. Den här gången var det bara män på startlinjen men vid tidigare tillfällen har även löparkvinnor testat formen.
Starten har gått. Den här gången var det bara män på startlinjen men vid tidigare tillfällen har även löparkvinnor testat formen.Foto: Henrik Erickson

Klockan 18.30 i torsdags stod de uppradade vid målkuren på Lassalyckans skidstadion. Nio fördömda män, fem kilometer att springa.

Peter Strömbom förklarar för nya löpare hur avslutningen ska löpas. Efter en kort extra uppvärmning skickar den numera ständige tidtagaren Sören Remar iväg fältet.

Att kalla det hela för tävling är att ta i. Peter Strömbom, initiativtagare, kallar det för testlopp.

– Det här började 2009 och då var det jag och några kompisar som samlades ungefär en gång i månaden och körde fem kilometer på tid, säger Peter.

Som så mycket annat så förändrades saken med facebook.

– När jag skaffade ett konto 2010 och började skicka ut inbjudan den vägen så spred sig budskapet. År från år har antalet deltagare ökat och några gånger har vi varit runt 20 löpare, säger Peter.

Från och med förra säsongen är femkilometersbanan kontrollmätt med mäthjul.

– Det är viktigt för löpare att det är exakt fem kilometer och att det är samma sträcka varje gång.

Veckans lopp vanns av UOK-orienteraren Christian Arnesson från Humla. Från Borås kom lovande löparen Linus Wirén och från Skövde Lars Kullberg.

– Det var lite roligt med Lars Kullberg som har koppling till Ulricehamn. Han är son till läkaren Bonde Johansson. Han kom hit för att försöka springa under 20 minuter och klarade det med fyra sekunders marginal, säger Peter Strömbom.

Åtta mil fram och tillbaka är inget för den som vill testa formen. Peter Strömbom hälsar att det under sommaren och hösten blir några fler testmöjligheter.

Torsdagens testlopp

1. Christian Arnesson 16.54,5

2. Linus Wirén 17.05,8

3. Peter Strömbom 18.17,2

4. Stefan Hilding 19.32,4

5. Johan Palmer 19.44,9

6. Lars Kullberg 19.54,6

7. Martin Claesson 20.13,3

8. Christer Mannfolk 22.37,8

9. Patrik. Strömbom 24.08,1

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.