Annons
Nyheter

Bashota tennissatsar i USA

Donika Bashota lämnade Ulricehamn som 14-åring för en tennissatsning i Lidköping. I augusti tog hon ett steg ytterligare och flyttade till USA tack vare ett tennisstipendium.
Nyheter • Publicerad 15 november 2014
I drygt tre månader har Donika Bashota bott i USA och tillsammans med nio tjejer kämpar hon om en av sex platser i collegelaget för Washington State University.
I drygt tre månader har Donika Bashota bott i USA och tillsammans med nio tjejer kämpar hon om en av sex platser i collegelaget för Washington State University.Foto: 

Det är sen kväll i västra USA när UT kommer i kontakt med Donika Bashota. Hon har haft en fullspäckad dag.

– Jag började med träning i gymmet klockan åtta och min fystränare var på plats för att styra så vikter och teknik blev rätt. Efteråt var det en och en halv timmes tennisträning. Passet avslutades sedan med konditionsträning i 40 minuter.

Annons

Från träningen var det direkt till lektioner i marknadsföring och design, som är de två huvudämnen som Bashota läser på Washington State University, och när hon landade i studentkorridoren var det tidig kväll.

I knappt tre månader har Donika levet sitt nya collegeliv. Hon trivs med tillvaron. I januari drar tävlingssäsongen igång för skollaget som Bashota ingår i men hon har hunnit genomföra några matcher efter flytten västerut. Senaste mötte Bashota en spelare som ligger på plats 280 på världsrankningen.

– Hon var extremt duktig men jag spelade bra, någon chans att vinna över henne hade jag inte.

Den tävlingen gick i Kalifornien och det är stor skillnad på tävlingsavstånden i USA kontra i Sverige.

– I Sverige åker man bil några timmar till tävlingarna, här flyger vi några timmar till tävlingarna.

Inför USA-äventyret var Donika tvungen att ta ett sex månader långt tävlingsuppehåll i Sverige för att hon skulle få ingå i collegelaget och det gör att tävlingsformen inte var den vassaste när hon anlände till staden Pullman i staten Washington.

Pullman är en mindre stad med knappt 30 000 invånare och studenterna som uppgår till 25 000 elever märks väl i staden.

För många är det en dröm att flytta till USA och studera och samtidigt utöva sin sport men Bashota var något svårövertalad trots att hon fick stipendium.

– Det var tränare från USA som hörde av sig och ville att jag skulle komma men först var jag mer intresserad av att fortsätta satsa på tennisen hemma i Sverige.

Under sitt sista skolår på tennisgymnasiet i Lidköping insåg Bashota att hon inte hade råd att göra en lika omfattande tennissatsning om hon bodde kvar inom landets gränser efter studenten.

Annons

– Hade jag börjat på högskola eller universitet i Sverige hade det blivit en betydligt lägre nivå på min tennis.

Under de fyra år som collegetiden sträcker sig över tänker hon ta en examen men drömmen är att fortsätta utvecklas som tennisspelare och helst skulle hon vilja ha chans att livnära sig på sporten någon gång framöver.

För att nå dit krävs mycket träning. Och ännu mer träning. Konkurrensen är stenhård. Minnet av kvaltävlingen till Swedish open i Båstad förra året gör att hon vill fortsätta jobba hårt på tennisbanan.

– Motståndet var bra, publiken stor och det var party 20 meter ifrån tennisplanen och jag kunde digga med i musiken under sidbytena. Atmosfären var underbar och dit vill jag gärna återvända.

Som bäst har Donika varit rankad som 16:e damspelare i Sverige. Under hennes sista år som junior var hon tvåa i F18-klassen.

De två dubbeltitlarna, -12 och -13, i en så kallade 10 000 dollars-tävling i Stockholm tillsammans med kvartsfinal i singel 2012 i samma tävling är de tre prestationer som Donika håller högst i sitt tennisliv hittills.

Kontakten med Ulricehamn håller Donika genom sin storebror Kujtin som bor kvar. Det var han som fick henne intresserad av tennis och när hon var åtta år gjorde Donika sin första träning i Ulricehamns tennisklubb, tränare var Mattias Nygren.

Det märktes tidigt att Donika hade både talang och vilja och när hon var 14 år fick hon erbjudande om att träna med spelarna på tennisgymnasiet i Lidköping trots att hon hade ett år kvar i grundskolan.

– Jag flyttade in hos min mormor och morfar som bodde Lidköping och året efter flyttade resten av min familj också dit eftersom mamma tyckte jag var för ung för att flytta hemifrån.

Under hösten 2010 bytte Donika från Ulricehamns tennisklubb till Lidköping tennisklubb och hon var med om att lyfta upp sitt nya lag i elitserien.

Annons

Nu är det collegelaget som gäller och i början av januari spelas första matchen för säsongen, tävlingsplats är delstaten Hawaii.

Carina Carlzon

Donika Bashota

Ålder: 19 år.

Familj: Mamma Valbona, pappa Skender, storebror Kujtin och lillebror Ilier.

Studerar: Marknadsföring och design.

Bor: Pullman, delstaten Washington.

Tränare genom åren: Mattias Nygren och Lars Granath.

Högsta placering på världsrankingen, singel: 1059 (2013)

Högsta placering på världsrankingen, dubbel: 697 (2013)

Serena Williams eller Marija Sjarapova

Grus eller Hardcourt

Backhand eller Forehand

Servess eller Poängvinnande smash

Tre sakande saker från Sverige:

– Personerna på tennisgymnasiet som var mina bästa vänner,

– Familjen

– Hemlagad god och nyttig mat.

Topp tre med collegelivet:

– Känner att jag står på helt egna ben.

– kommunikation på engelska.

– Alla nya människor som jag får träffa.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons