Nyheter

Arrangörer laddade för SM-tävling

I dag är det dags. Klockan nio går första start i årets SM-deltävling vid Bogebanan i Ulricehamn. Det handlar om enduro för ungdomar och damer.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2013
Det är mycket som ska fungera runt ett arrangemang. Björn Nyberg, Johan Alterby och Robert Nyberg testar värmen i grillen.
Det är mycket som ska fungera runt ett arrangemang. Björn Nyberg, Johan Alterby och Robert Nyberg testar värmen i grillen.Foto: 
Martin Mårtensson, biträdande tävlingsledare, blickar ut över husvagnscampingen som fylldes på under fredagen. 116 åkare tävlar i ungdoms- och dam-SM i dag.
Martin Mårtensson, biträdande tävlingsledare, blickar ut över husvagnscampingen som fylldes på under fredagen. 116 åkare tävlar i ungdoms- och dam-SM i dag.Foto: 

I går anlände deltagarna i jämn takt till Bogebanans grusplan. Deltagare från hela Sverige som i dag lördag ska köra en av deltävlingarna i SM-serien för ungdomar och damer.

– Deltagarna anmäler sig, besiktigar motorcykeln och åker, eller går, ut och kollar in banan, säger Martin Mårtensson som är biträdande tävlingsledare och den som vid fredag lunch tar emot gästerna.

116 deltagare är föranmälda till dagens tävling. De flesta av dem kör i de tre olika ungdomsklasserna. Några lokala deltagare från UMK finns det inte.

– Vi har så kallade guldhjälmsförare, de är upp till tolv år gamla, men inga som kör enduro i ungdomsklass just nu. Om några år kommer det att se annorlunda ut med fler förare mellan tolv och 16 år gamla, säger Martin Mårtensson som hoppas att arrangemang av den här kalibern ska hjälpa till med det.

– Att få hit en SM-deltävling är en chans för oss att profilera oss som arrangör och dessutom är det förstås bra att vara egna unga åkare får se hur det fungerar på en lite större tävling.

Runt 60 funktionärer från UMK kommer att se till att allt flyter kring tävlingen. Föreningen hoppas att det ska kunna ge ett litet ekonomiskt överskott.

– Men det är det lilla i så fall. Det är mycket omkostnader kring ett sådant här arrangemang. Vi gör det mer för att det är bra för klubben att arrangera större tävlingar och för att lyfta Ulricehamns som motorsportort, säger Martin Mårtensson.

UMK:s mest aktive enduroåkare, Robert Nyberg, var på plats på Bogebanan i går. Han ska köra men inte tävla.

– Jag ska vara följeåkare och se till att alla kommer runt och att allt praktiskt fungerar utmed banan, säger Robert Nyberg som inte kört banan.

– Jag har inte hunnit det, tyvärr. Vad jag förstår är banan i fint skick och det var bra att det regnade lite under veckan. Det rök och dammade väldigt mycket innan dess, säger han.

Är det då värt att som publik ta sig ut till endurobanan i dag?

– Absolut, det är enduro på hög nivå. De snabbaste och bästa killarna i äldsta ungdomsklassen håller näst intill VM-nivå. Det är häftigt att se, säger Martin Mårtensson.

SM-deltävlingen i Ulricehamn är för ungdomar (12-16 år) och damer. 116 deltagare är föranmälda.

Första start är 9.00, för den yngsta ungdomsklassen som kör två varv på banan. För övriga gäller tre varv och första start är 12.15 för dessa klasser. Ett varv tar runt 55 minuter att köra.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.