Nyheter

Annah ser fram emot historisk tävling

Tidigare har Västgötaloppet handlat om ett enda långlopp. I år är det tre tävlingar som gäller. Ett av loppen är ett tjejlopp och det är första gången i tävlingens 83-åriga historia som det anordnas. Och Annah Wik är en av många tjejer som ser fram emot arrangemanget.
– Det ska bli gott att slippa tjuriga gubbar i spåren, säger hon och skrattar.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2012
Annah Wik ser fram emot Tjejloppet som går av stapeln i dag. Ett historiskt lopp.
Annah Wik ser fram emot Tjejloppet som går av stapeln i dag. Ett historiskt lopp.Foto: Labrini Stavrekas

Hon är målmedveten, grymt prestationsfixerad och har nyligen insett att långlopp passar henne som handen i handsken. Annah Wik från Tvärred vann D21-klassen i Billingens långlopp förra helgen och är i sitt livs form. Idag ska hon göra allt för att åka så bra som möjligt i ett historiskt lopp. I år är det första gången någonsin som det anordnas ett tjejlopp i Västgötaloppet. Och tävlingen över distansen 23 kilometer verkar minst sagt vara efterlängtat. När UT pratade med Annah hade 119 anmälningar rasslat in.

– Jag tror att många likt mig har hoppats och trott på ett rent tjejlopp. Och det är jättekul att så många tar chansen att delta så att det inte rinner ut i sanden. Men så här många kunde jag inte tänka mig skulle ställa upp, säger Annah Wik.

För Annahs del var det nästintill en självklarhet att delta i tävlingen. Och hon är minst sagt laddad inför uppgiften.

– Att åka Vasaloppet är mitt projektarbete i skolan. Och anledningen till att jag ställer upp i tävlingen är för att jag ska åka så många långlopp inför det som möjligt för att se hur kroppen reagerar.

Ja, kroppen har hittills reagerat bra. Annah som ökat träningsdosen väsentligt denna säsong märker att det gett resultat.

– Långlopp verkar passa mig. Jag har aldrig känt mig explosiv men jag håller ett högt tempo under en längre tid. Vinsten i Skövde gav ett kvitto på det.

Men hur det står till inför tjejloppet är svårt att sia om.

– Nu är det betydligt fler motståndare och jag har inte undersökt vilka namn som ställer upp. Och jag vill heller inte sätta för höga förhoppningar på mig själv.

Annahs berättar att pojkvännen Mattias tycker att hon ska satsa på topp fem. Själv säger hon:

– Visst känner jag mig stark just nu och en tid runt en timme satsar jag på. Det är ändå viktigt att inte lägga för stort fokus på placeringen.

Det bästa som ändå kan hända är att hon kniper en pallplats. Och det kommer hon kämpa hårt för.

– När jag står på startlinjen kommer jag att vara jäkligt arg, taggad och visa upp ett fightingface. Väl i mål hoppas jag att jag känner mig riktigt glad och trött.

Labrini Stavrekas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.