Nyheter

Anders och Emilia har ett team ihop

I tisdags kväll var det kick off för en storsatsning på fem svenska tennistjejer. Ulricehamnarna Anders Samuelsson och Emilia Knutsson har två av huvudrollerna.
Nyheter • Publicerad 15 april 2010
Emilia Knutsson är en av fem spelare som ingår i storsatsningen Tomas Sabo Tennis Team. Anders Samuelsson är mannen bakom det hela.
Emilia Knutsson är en av fem spelare som ingår i storsatsningen Tomas Sabo Tennis Team. Anders Samuelsson är mannen bakom det hela.Foto: 
Sofia Ferding, Västerås, Mathilda Malm, Malmö, Emma Milicevic, Taberg, Emilia Knutsson, Ulricehamn, och Sara Amiri, Uppsala, heter tjejerna i laget.
Sofia Ferding, Västerås, Mathilda Malm, Malmö, Emma Milicevic, Taberg, Emilia Knutsson, Ulricehamn, och Sara Amiri, Uppsala, heter tjejerna i laget.Foto: 

Nya vita kläder. Smycken som skimrar. Make up som sticker ut. Det handlar inte bara om forehand, backhand och volley när tjejerna i Thomas Sabo Tennis Team träffas.

– Det är ett helhetskoncept där grunden är en satsning på lovande tennistjejer. Som företeelse är det unikt i svensk tennis. En sådan här lagsatsning har inte gjorts sedan Team Siabs dagar, och aldrig tidigare för tjejer, säger Anders Samuelsson.

Team Siab var en omtalad tennissatsning på 80-talet. När namn som Edberg, Wilander, Nyström och Järryd gjorde gemensam sak under gemensam sponsorflagg väckte det uppmärksamhet.

Ulricehamnaren Anders Samuelsson har hand om den svenska delen av ett internationellt smyckes- och klockföretag. Företaget ställer sig nu bakom tennissatsningen och det handlar om riktigt stora pengar som satsas.

– Jag är glad att jag inte har en sträng revisor, skrattar Anders.

Resurserna som ställs till tjejernas förfogande är bland annat en halvtidsanställd tennistränare, en mental coach, en hår- och make up-fixare, en splitter ny stor husbil som tjejerna ska bo i ute på tävlingarna och en hel del kläder och utrustning.

– Helheten med allt runt omkring tennisen ska skapa en positiv spiral för tjejerna som är med. Tennis har alltid varit en individuell idrott, nu skapar vi lagkänsla, säger Anders Samuelsson.

Någon risk att det blir för mycket satsning för ungdomar som är mellan tolv och 14 år ser inte Samuelsson.

– Jag är medveten om att den tidiga fokuseringen inom tennisen gör att många slutar tidigt. Jag ser teamet som ett sätt att motverka den trenden. Gemenskap och mycket roligt runt omkring idrotten är viktigt för idrottande unga, inte minst för tjejer.

Tränaren Stefan Eriksson från Borås, ursprungligen från Tranemo, har bland annat jobbat med Sverigeettan Sofia Arvidsson tidigare. Nu är han glad att han fått chansen att jobba med de unga talangerna.

– Jag har kämpat i tre år för att hitta en sponsor till en sådan här grej. Det handlar inte om att vi valt ut de fem bästa i Sverige utan det är fem tjejer med utvecklingspotential. På det sättet blir mitt uppdrag extra intressant, säger Stefan Eriksson.

15-16 maj rullar den vita husbilen ut på vägarna för första gången. Till en turnering i Taberg. Då börjar marschen mot eliten för de fem utvalda.

Emma Milicevic, Taberg, Emilia Knutsson, Ulricehamn, Sara Amiri, Uppsala, Sofia Ferding, Västerås, och Mathilda Malm, Malmö, utgör Tomas Sabo Tennis Team. Tjejerna är mellan 12 och 14 år. En sjätte teammedlem ska presenteras under Tomas Sabo Open i Ulricehamn i sommar.

Anders Samuelsson, koordinator, Stefan Eriksson, tränare, Lars Graff, rådgivare, Susanne Pettersson, mental coach, Kristin Mäkelä, naprapat, och Anette Samuelsson, hår och make up, jobbar runt laget.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.