Nyheter

6A siktar på Fair play trophy

Bäst i Västergötland och nu siktar klass 6A på Ulrikaskolan att ta hem totalsegern i Fair play trophy.
Nyheter • Publicerad 14 april 2011
Klass 6A Ulrikaskolan efter finalsegern i Vara. FOTO: Leif Fjellström
Klass 6A Ulrikaskolan efter finalsegern i Vara. FOTO: Leif FjellströmFoto: 

Det har varit bråda dagar för klass 6 A på Ulrickaskolan i Ulricehamn. För just nu håller man på att färdigställa sitt bidrag till Sverigefinalen av tävlingen Landslagets fair play trophy och det gör 6A i egenskap av bästa lag i Västergötland.

– Vi spelade distriktsfinal förra veckan och vann den, säger klassläraren Magdalena Klippinge.

Ulrikaskolan 6A kvalificerade sig till distriksfinal genom att vinna två sammandrag där motståndarna kom från närområdet. I finalen, som spelades i Vara, mötte man först Nolhaga från Alingsås och vann till slut en jämn match med 5–2.

Därefter var det Lilla Edet som svarade för motståndet och där blev tjejernas insats avgörande för segern 7–5. Sista matchen i finalspelet, mot Falköping, slutade 8–8.

De lag som vunnit distriktsfinalerna får nu vara med i Sverigefinalen av tävlingen och den avgörs inte på fotbollsplanen. Eleverna får svara på några fotbollsrelaterade frågor och dessutom komma med egna förslag om hur man skall utveckla fotbollen genom Fair play. Förslagen kommer att bedömas av en jury och den klass med de bästa idéerna kan bli svenska mästare i fair play.

– Svaren på frågorna och elevernas förslag på förbättringar presenteras i form av ett matchprogram och ett bildspel. Vi har inte haft så lång tid på oss och eleverna har fått jobba på ordentligt, säger Ing–Gun Björkqvist, klasslärare.

Det segrande laget får som pris åka till Stockholm och träffa landslaget i samband med en träning inför en landskamp. Där får de kolla hur en träning går till och kan ställa frågor till spelarna. Dessutom får varje deltagare en äkta landslagströja som minne.

Varje klass deltar med ett lag som består av två grupper, en med killar och en med tjejer. Det är minst fem spelare i varje grupp och lagen får ha hur många avbytare man vill. Matcherna spelas med fem-mannalag där tjejer möter tjejer och killar möter killar. Varje klassmatch utgörs av fyra delmatcher, två för tjejerna och två för killarna. Resultaten från de fyra delmatcherna läggs sedan samman, och ger ett slutresultat. Om tjejerna vinner sina matcher med 2-1, och killarna spelar totalt 2-2, då vinner klassen med 4-3. Motståndarna är andra sjätteklassare i distriktet och spelformen är utslagsturnering.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.