Ville tävlar med Africana
Vad ska du göra i helgen Ville?
– Jag ska bo på Alfonshotellet.
Ville har bra koll på vad som ska hända den här helgen. Igår åkte han, hans mamma och moster till Stockholm, eller Älvsjö närmare bestämt, för att bo på hotell och för att vara med och tävla med en huvudrätt i tävlingen Barnens bästa fest på Barnmässan. Tävlingen arrangeras av Barnens egen matskola.
Villes pappa är på fiskeresa i Karlskrona, en resa som bokades för länge sedan.
Villes mamma Erika Lind berättar:
– Jag såg en annons i en tidning när jag var ute och åkte tåg, om att man kunde skicka in familjens favoritmat till en tävling. Man skulle också beskriva hur familjens myskväll kan se ut. Det lät jättekul så vi provade att skicka in ett recept. Det gjorde vi för tre veckor sedan. När de hörde av sig och berättade att vi kommit till final trodde jag att de skojade.
Man kunde välja mellan olika kategorier. Det var drinkar, plock, huvudrätter och efterrätter man kunde tävla med. För familjen Linds del blev det huvudrätt.
– Vi tycker att Köttfärs Africana verkligen ser gott ut. Det är lite färgglatt och det är nyttigt. Ville brukar hjälpa till med att skära grönsaker, frukter och salladsblad. Nu är det vi och en familj till som tävlar i huvudrättskategorin.
Idag lagar familjen mat inför en jury, lägger fram mat på tallrikar och låter juryn, som består av Emma Hamberg och Anette Rosvall, smaka.
Hamberg och Rosvall skriver om mat i tidningen Amelia.
De bästa recepten från tävlingen kommer att publiceras i kokboken Barnens bästa fest. Hotellkedjan Rica kommer eventuellt att ha några av rätterna på sina Alfonshotell, som är kedjans barnhotell. Rica är, förutom Adlibris kids och Semic, också med och arrangerar tävlingen.
– Det pratades också om att vinnarna eventuellt skulle få sitta i TV4:s morgonprogram i morgon också. Men det vet jag inte hur det blir med det.
Köttfärs Africana
4 personer
1 kg Köttfärs
4 dl Vispgrädde
1,5 dl Chili sauce
6 tsk curry
Stek köttfärsen genomstekt, krydda med salt och peppar. Lägg färsen i ugnssäker form. Blanda grädde med chilisås och curry, vispa för hand till det blir tjockt och lägg ett jämnt lager ovanpå köttfärsen. Sätt in i ugn 250 grader 10-12 min, till ytan är gyllenbrun och färsen stabiliserat sig med såsen.
Grönsaker och frukter läggs upp i skålar. Man kan välja vilka frukter och grönsaker som helst. Vi brukar ha en skål med cashewnötter, en skål med gurkbitar, en med banan, paprika gärna grön röd och gul i olika skålar, rå lök, riven ost, isbergssallad och körsbärstomater. Gott är också cocos och nektariner. Vi har oftast pennepasta till, alternativt quinoa eller ris. Ett annat alternativ är att lägga innehållet i tortillabröd.