Annons
Nyheter

Vill utnyttja sina erfarenheter för nytt jobb

Tillsammans med sina två barn flydde Nadja Nasrat från krigets Irak efter att hennes man dödats.
Nu bygger hon upp en ny tillvaro i Timmele.
Nyheter • Publicerad 27 september 2010
Nadja Nasrat med sina barn Emma och Zayd.
Nadja Nasrat med sina barn Emma och Zayd.Foto: Christer Seldevall

Hon serverar rykande hett, irakiskt te, kryddat med kardemumma. Till det bullar och äpplekaka. Tioåriga dottern Emma visar bilder ur familjens fotoalbum.

– Där är min pappa, säger hon och pekar.

Annons

Emma var fyra år då han dödades. Familjen bodde då i Irak. Kriget satte sin prägel på tillvaron och till slut bedömdes det som omöjligt att bo kvar. Av säkerhetsskäl.

– Jag kände till Sverige, att det är ett land där man har en grundläggande humanitär inställning som innebär att man hjälper andra människor som har det svårt, förklarar Nadja.

Efter ett första nedslag i Göteborg, via migrationsverket, flyttade familjen till Ulricehamns kommun. Först till centralorten, därefter till Timmele.

De bor nu i en trea i samma fastighet som Missionskyrkan.

– Det passar oss jättebra, säger Nadja, som varit troende kristen i hela sitt liv.

– I kväll är det mässa, då ska vi gå, berättar hon. Och i går var jag i kyrkan och hjälpte till med städningen.

I Timmele har familjen tillvaron ordnad. Barnen trivs bra i skolan och har kompisar. I samhället finns även goda vänner och bekanta.

– Timmele är jättebra. Människorna är så vänliga, säger Nadja Nasrat.

Precis som andra irakier som tvingats fly, hade Nadja Nasrat en lång kamp med migrationsverket, innan uppehållstillstånd gavs.

– Jag fick lägga mycket kraft på att förklara för dem att situationen i Irak är allt annat än säker, säger hon.

Annons

Nu fylls hennes tillvaro av SFI (svenska för invandrare) samt olika yrkespraktiker. Som förälder till två barn står givetvis barnen i fokus. Det är ett givande och tagande.

– Jag hjälper dem med matte och engelska. Så får dom hjälpa mig med svenskan, säger hon med ett leende.

Att språket är nyckeln till ett jobb är också hennes erfarenhet. Men samtidigt poängterar hon att i likhet med många andra i liknade situation, att hon har en önskan att få arbete och göra rätt för sig. Och att hennes kunskaper och erfarenheter då får komma till sin rätt.

– Med all respekt, men varför ska en utbildad läkare eller ingenjör tvingas jobba på restaurang eller som chaufför, då de kan göra bättre nytta genom de jobb de är utbildade för?

För egen del har hon erfarenheter från näringslivet i Bagdad med en rad olika anställningar. Bland annat var hon första kvinnliga börsmäklare som registrerades hos irakiska finansdepartementet.

I Ulricehamn har hon hittills gjort sex månaders praktik vid Stenbocksskolan. Dessutom har hon haft praktik hos ett privat företag i Ulricehamn.

– Min förhoppning är att få ett fast jobb, där mina kunskaper och erfarenheter kommer till användning, säger hon.

Nadja Nasrat

Ålder: 43 år

Bor: Kom till Sverige 2007. Familjen bor nu i Timmele.

Familj: Barnen Zayd, 13 år och Emma, 10 år.

Utbildning: Engelskstudier vid Brittiska konsulatet i Bagdad, Civilekonomexamen, kurser i bokföring, ekonomi, statistik, marknadsföring bland annat.

Yrke: Affärsadministratör. Har jobbat som VD-assistent, var den första kvinnliga börsmäklaren hos irakiska finansdepartemenetet.

Intressen: Matlagning. Vara med mina barn. Vi tar promenader, går på bio, till simhallen och annat.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons